INTERVJU S BIVŠIM MINISTROM

SLAVKO LINIĆ O PRODAJI INA-E 'MOL i Rosnjeft su već sve dogovorili. Dolazak Rusa je za Hrvatsku najbolje rješenje, vidim tu puno koristi'

 CROPIX

Bivši ministar financija Slavko Linić u emisiji N1 televizije 'Novi dan' komentirao je najavu ruskog Rosnjefta da je zainteresiran kupiti dionice INA-e koje je MOL spreman prodati.

- U isto vrijeme čujemo i Rosfnjet i MOL, to znači da su oni već do sada bili u kontaktu i da su među njima već dosta dobro odmakli pregovori i suglasnot da se MOL riješi dionica INA-e i prepusti ih Rosnjeftu. Ja u biti ove sadašnje najave kompanija vidim kao dobar dio pozitivnih pregovora između njih - kazao je Linić i napomenuo kako je preuzimanje INA-e od Rosnjefta za hrvatsku stranu najbolje rješenje.

Komentirao je i prošlogodišnju najavu premijera Plenkovića da će Hrvatska otkupiti INA-u od MOL-a.

- Ta najava je bila samo jasna poruka da su nezadovoljni MOL-om kao partnerom. Same silne arbitraže, da se nalaze na svjetskim sudovima, a ne za stolom, pokazuju da je vrijeme da se raziđu. Smatram da hrvatska strana nije u stanju pregovarati s MOL-om jer će oni ucjenjivati kada vide hrvatski interes. A Hrvatska i nema dovoljno novaca za ulaganja - kazao je pa napomenuo kako ćemo dobiti veću količinu plina, možda i nafte, dobit ćemo derivate proizvedene u Hrvatskoj što znači i bolje cijene.

- Rusima nije bitno hrvatsko tržište, nego Mediteran. Doći će sa svojom naftom i plinom i tu proizvoditi derifate. Poklopit će se njihovi interesi s hrvatskim interesima. Ja polazim od osnove da ne dolaze derivati. Što je radio MOL? Vukao svoje derivate. To su neprijatelji koji su nam osvajali tržište i uništvali inu. To moramo promijeniti, Rusi to mijenjaju.

Bivši ministar kazao je i kako je protiv gradnje LNG terminala na Krku.

- Ja sam osoba koja je protiv plovnog objekta kojeg gura američka strana. Nema posla za hrvatske građevinare, montažere i opremaše. To je uvoz opreme negdje iz svijeta. S druge strane neću govoriti da je ekološki teže od kopnene varijante. (....) Dolaskom ruskog plina u Njemačku mi moramo zaboraviti na važnost našeg LNG-a za Europu. Putokaz nam mora biti ponašanje Njemačke, sigurno dolazi ruski plin u Europu. Nama je svejedno koja je strana, ali moraju ulagati u rafinerije.

Na pitanje je li moguće da INA dođe u poziciju Agrokora koji je bio kreditiran od ruskih banaka, kazao je:

- Ja polazim od toga da je u ovom trenutu bitno da naučimo lekciju, a ta lekcija je da su MOL-ovci imali pravo potpunog upravljanja, da je hrvatska bila razvlaštena. To je bila odgovornost Sanaderova kabineta koji je potpisao te ugovore. Ako uđu Rusi, mi samo morao promijeniti ugovore. Najveća korist od ruske strane će biti povratak sirijskih polja. Ja vidim tu puno koristi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:19