BIVŠI MINISTAR

SLAVKO LINIĆ PORUČIO 'Hrvatske banke su pogriješile, imam rješenje za kredite u švicarskim francima...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.01.2015. u 11:43

Goran Mehkek/CROPIX

Bivši ministar financija Slavko Linić smatra da je jedino rješenje problema s kreditima u švicarskim francima njihovo pretvaranje u kredite u eurima, odnosno zamjena valutne klauzule, što su po njemu banke trebale još davno napraviti, piše Tportal.

'Osobno ne vidim rješenje po kojemu se ne bi obračunavale tečajne razlike i ako je procjena da se tečaj franka više neće štititi, treba sve učiniti da se napravi konverzija takvih kredita', kazao je Linić za tportal.

'Greška banaka je da to nisu napravile u prijelaznom periodu kada je franak bio fiksiran, u takvim stabilnim trenucima trebale su svoja osiguranja zamijeniti stabilnim valutama i preuzeti teret na sebe. Sama valutna klauzula je regularna i mora se shvatiti da kod toga nema pomoći, pa je jedino rješenje konverzija kredita. Pretpostavljam da ne postoji dovoljno kuna, pa bi, s obzirom da smo u Europskoj uniji, euro bio najlogičniji izbor', smatra on.

'Treba inzistirati da banke to učine, a polazim od toga da Hrvatska narodna banka može regulirati to pitanje', dodao je.

Što se tiče kamata na takve kredite, koje su banke neopravdano podizale i oko čega postoji pravomoćna presuda Visokog trgovačkog suda koju se ne poštuje, Linić ima konkretno rješenje za Vladu.

'Hitno treba donijeti zakon o provedbi te presude, odnosno u Zakon o potrošačkom kreditiranju ugraditi rješenje koje je donio sud. Tako građani ne bi morali ići u pojedinačne sudske postupke, već bi povrat novca dobili čim podnesu zahtjev prema banci', predlaže bivši ministar financija za Tportal.

Izdvajamo