NOVI NAČIN ZARADE

SLAVNI NEW YORK TIMES RASPISAO SE O DALMATINSKOM BOGATSTVU 'Može li jedna biljka pomladiti hrvatsku ekonomiju?'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 24.11.2017. u 17:17

Nadin, 190615.
U noci sa utorka na srijedu iz polja u Nadinu i Zagradu nepoznati je pocinitelj otudjio ukupno 4000 grmova zasadjenog smilja u vlasnistvu dvojice 58-godisnjaka, Milenka Nincevica i Mile Zanica, vrijednog oko 8000 kuna. Protiv nepoznatog pocinitelja Drzavnom odvjetnistvu podnijeta je kaznena prijava.
Na fotografiji: Milenko Nincevic i njegovo polje smilja u Nadinu.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / CROPIX

Ilustracija: polje smilja u Nadinu

 

Generacijama su Zadrani kao i mnogi drugi stanovnici Dalmacije koristili rasprostranjeno i popularno smilje, koje uz Jadransku obalu raste i u najtežim uvjetima, u različite svrhe, no najviše za dezinfekciju i za paljenje dlaka s kože svinje koja je spremna za ražanj. Međutim, prije pet godina kozmetička industrija i industrija eteričnih ulja i mirisa počela je koristiti ekstrakt tog žutog cvijeta kao dodatak kremama, mastima i tinkturama. Smilje je posljednjih godina postalo posebno popularno zbog navodnih moći pomlađivanja kože.

Tako je i lokalno stanovništvo u draču prepoznalo potencijalnu novu industriju te su krenuli s uzgojem smilja uz voće i masline koji se u tom kraju uglavnom uzgajaju. Zanimljivost je u tome prepoznao New York Times čiji je novinar Joseph Orović napisao priču o ovom novom interesu.

‘Trebao bih sam početi koristiti te kreme za lice’, rekao je za NY Times Nino Šimunić (48) koji je prije dvije godine prekinuo 15-godišnju karijeru u lokalnoj politici i posvetio se uzgoju smilja. Veteran Domovinskog rata udružio se s obližnjim Benediktinskim samostanom čije su mu opatice ustupile 12 hektara zemljišta u zamjenu za dio prihoda. Ako ih bude, naravno...

Šimunić je ove godine prvi put ubrao plodove svog rada, no nema velika očekivanja: ‘Ako pokrije barem neke troškove goriva i hrane, ja sam zadovoljan.’

Zadar, 260410.
Nacelnik opcine Bibinje Nino Simunic.
Foto : Vladimir Ivanov / CROPIX
Vladimir Ivanov / cropix

Nino Šimunić

 

Potraga za novim izvorima zarade nije neuobičajena u Hrvatskoj koja je trenutno u velikim ekonomskim problemima, piše NY Times. Globalna financijska kriza uvelike je odgovorna za šestogodišnju recesiju, a ulazak u Europsku Uniju otvorio je tržište konkurenciji zadavši tako dodatan udarac poljoprivrednom i proizvodnom sektoru. Zemlja se, pišu, većinom oslanja na turizam, i to onaj na Jadranskoj obali.

Tako su se građani dosjetili novih načina zarade, a uzgoj smilja (Helichrysum italicum) je došao kao naručen. Posebno nakon što su velike kozmetičke kompanije poput L’Occitanea počeli proizvoditi cijele linije kozmetike protiv starenja sa smiljem kao glavnim sastojkom.

Trogir, 251016.
Blizna u trogirskom zaledju.
Mladoj poduzetnica Ivana Plazonic Knezevic je dala otkaz u firmi i pocela se baviti uzgojem smilja.
Na fotografiji: Kreme i preparat od smilja.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Bašić / Cropix

Ilustracija: Kreme i preparat od smilja

 

‘Eterična ulja koja se izvlače iz cvijeta pomažu koži da se bori s utjecajem okoliša koji doprinosi starenju kože. Mušterije su oduševljene ovom linijom’, rekla je Lucy Primrose, jedna od direktorica u L’Occitaneu koji smilje nabavlja s farma na Korzici. Dosad zadarski poljoprivrednici nisu imali velikog uspjeha u sklapanju direktnih poslova s kozmetičkim i sličnim kompanijama. Umjesto toga sirovi proizvod, cvijet, prodaju destilerijama koje onda trguju s proizvođačima čime, naravno, puno manje zarađuju. Ipak, Zadrani se nadaju da će kvalitetu njihovog smilja prepoznati velike tvrtke i u tome ustraju kao i cvijet koji uspijeva i u najtežim uvjetima.

Kao veliki problem agronom Mario Skelin vidi nejedinstvo uzgajivača te izostanak standarda zbog čega eterična ulja imaju različite nijanse, a time i kvalitetu.

Skradin, Piramatovci, 231014.
Reportaza o branju, uzgoju i preradi smilja.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Prerada smilja u Skradinu

 

Izdvajamo