OVISNIČKE OBITELJI

SLAVONIJA: OD 129 DJECE ČIJI SU RODITELJI HEROINSKI OVISNICI 45 IH JE MLAĐE OD 7 GODINA Žive s majkom i ocem: 'Oni su izrazito rizična skupina'

 Paun Paunović / CROPIX

Samo na području Osječko-baranjske županije registrirano je 129 djece čiji su roditelji heroinski ovisnici prema podacima Centra za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Stručnjaci upozoravaju da je to djeci u startu klip pod nogama kada je u pitanju normalan rast, razvoj i život na sigurnoj udaljenosti od pakla droge, a iz Centra napominju da je riječ o često zanemarivanom problemu, piše Glas Slavonije.

- U programu trenutačno imamo oko 250 heroinskih ovisnika, a njih su 42 posto, odnosno 84 osobe, i roditelji, te ukupno imaju 129 djece. Od toga broja, 45 djece je u dobi do sedam godina života i oni predstavljaju izrazito rizičnu skupinu koju se mora pratiti jesu li im zadovoljene potrebe za sigurnošću, fiziološke potrebe, te osigurani osjećaji ljubavi i pripadanja, samopoštovanja i aktualizacije. Ovisnici su roditelji koji vole svoju djecu, kao i svaki drugi. Međutim, kod dijela njih roditeljstvo je upitno u smislu što nisu sami stabilni i u takvim im se slučajevima izriče ili roditeljski nadzor, ili djeca bivaju izuzeta iz tih obitelji - kaže dr. Marija Kribl, voditeljica Centra.

Nadzor roditeljskih sposobnosti ovisnika trenutno se provodi samo nad jednom osobom od 84 roditelja ovisnika, no tu je i petero roditelja kojima su djeca zbog zanemarivanja, zlostavljanja ili zapuštanja oduzeta, dok se četvero djece nalazi u udomiteljskim obiteljima. O najvećem broju djece ovisnika roditelji pak skrbe uz pomoć šire obitelji - baka i djedova.

- Ovisnost nije bolest koja se nasljeđuje, ali je, nažalost, veća vjerojatnost da će djeca ovisnika i sami postati ovisnici u odnosu na drugu populaciju, s obzirom na disfunkcionalnu prošlost, biološko-psihološke predispozicije i uvjete u kojima žive. Jer ako vi niste dobri sami sa sobom, nemate emocionalnu stabilnost, što možete ponuditi svome djetetu? Strpljivost, dosljednost..., toga nema u ovisničkoj populaciji, što u odgojnom smislu predstavlja velik problem - objašnjava dr. Kribl za Glas Slavonije.

Podsjetimo, javnost je nedavno bila zgrožena objavljenom snimkom na kojoj se jasno vidi kako predozirana žena leži nasred dućana dok je njezina dvogodišnja kći pokušava probuditi. Prva pomoć je brzo došla u supermarket, a prolaznici su potvrdili da joj je u torbi pronađen heroin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:12