PARAZITI

SLAVONSKIM VRTIĆIMA PROŠIRILE SE CRIJEVNE GLISTE Epidemija u jednom vrtiću toliko eskalirala da je već tjedan dana zatvoren: 'Nije bilo drugog izlaza'

Ilustracija
 Damir Glibušić / HANZA MEDIA

Dječji vrtić "Radost" u Dardi zatvoren je od prošlog ponedjeljka zbog problema s crijevnim glistama, no nakon provedene mjere dezinfekcije trebao bi biti otvoren 10. veljače.

Potvrdio je to za Glas Slavonije Antonio Branilović, zamjenik načelnika Općine Darda u čijem je vlasništvu spomenuti vrtić.

- Nakon što su se u vrtićke djece pojavile gliste, učinjena je dezinfekcija opreme, prostora i igračaka. Zaraza se nekako vrtjela, odnosno širila posljednja dva mjeseca i nije bilo drugoga izlaza nego dezinficirati prostor, a za što je prethodno trebalo zatvoriti vrtić - potvrđuje Branilović.

Dodaje kako je Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije savjetovao da se obavi testiranje djece, odnosno da se započne terapija lijekovima kako se nakon otvaranja vrtića u ponedjeljak ne bi pojavilo novo žarište.

Ne treba širiti paniku

Da su djeca kod kojih su uočene gliste upućena na liječenje, a djeca koja su bila u kontaktu dobila kemoprofilaksu, potvrdio je i prof. dr. sc. Karlo Kožul, voditelj Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo, dodajući kako je pojava glista u dječjoj dobi posve uobičajena te da je Zavod, odnosno Epidemiološka služba, učinio baš sve što je u tom trenutku bilo potrebno. Dodaje kako je u proteklih pet godina bilo nekoliko epidemija te da zbog glista ne treba širiti paniku. Zavod, ističe, i dalje prati situaciju i učinit će sve što bude potrebno, javlja Glas Slavonije.

Nakon zatvaranja darđanskog vrtića takva se praksa nije nastavila u Osijeku, iako se pojava glista nije zadržala samo na darđanskom području. Kako se doznaje od pedijatrice, dr. med. Jadranke Petrović Schneider, sporadično su se gliste pojavljivale i u nekim drugim dječjim vrtićima.

- Riječ je o nekim vrtićima na području Osijeka i tijekom godine sporadično ima slučajeva pojave tzv. dječjih glista. Pojavnost je katkad veća, katkad manja i nije vezana uz zimsko vrijeme. Ovisno o broju oboljelih o mjerama je nadležna Epidemiološka služba koja daje zaključno mišljenje o daljnjem postupanju - pojašnjava dr. Petrović-Schneider, naglašavajući važnost higijene ruku koja je, kaže, presudna u prevenciji pojave glista.

Kad je u pitanju manifestiranje ove pojave, prvi je simptom pojave glista svrbež oko anusa, a gliste mogu biti vidljive i u stolici. Bolest se najčešće prenosi prljavim rukama, odnosno fekooralnim putem, stoga je važno voditi računa o pranju ruku. Inače, nakon što se uoči pojava glista u stolici, liječnik uključuje lijek i bolest uglavnom prolazi bez poteškoća.

Koliko je točno zaražene djece glistama u osječkim vrtićima, novinari Glasa Slavonije nisu uspjeli doznati. Na upit je li bilo pojave, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek Marija Štambuk Čabaj odgovara tek da nema informacije o glistama od županijskoga Zavoda za javno zdravstvo.

- Broj djece u vrtićima jest smanjen. No od Zavoda za javno zdravstvo nemamo informaciju o broju oboljelih - odgovara ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:35