PREDSJEDNICA IZ PARIZA

'SLAŽEM SE DA NETKO POKUŠAVA UNIJETI RAZDOR IZMEĐU MENE I VLADE, ALI NE ZNAM TKO' Predsjednica komentirala glasine vezane uz Marakešku deklaraciju

 REUTERS

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je u Parizu gdje se održava obilježavanje stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata.

No osvrnula se i na događanja u našoj zemlji te za N1 televiziju prokomentirala spor koji je oko Marakeške deklaracije nastao između nje i Vlade RH.

Slaže se da netko namjerno pokušava unijeti razdor.

- Ne znam tko pokušava, ali vidim da netko pokušava. Apsolutno se slažem, ali mislim da ne treba prste upirati samo u moj Ured, nego da treba istražiti i drugdje, posebno nakon ove objave nakon rezultata istraživanja javnog mnijenja. Za mene je to i relevantno i irelevantno. Važno je što ljudi misle, ali prevelika se prašina digla oko Marakeške deklaracije - rekla je Grabar Kitarović.

Što se odlaska u Marakeš tiče, predsjednica je rekla:

- Razlog što sam ja, neću reći odustala, već odlučila ne ići... Sad mi je cijeli niz predsjednika i premijera rekao da neće ići zato što se to iz dokumenta koji je trebao biti samo nekakav politički "commitment", zajednička želja da riješimo ta pitanja, pretvorilo u programski dokument koji se uglavnom temelji na migracijama, a kao što znate, iako prema Ustavu u Europskom vijeću Hrvatsku predstavljaju i predsjednik države i predsjednik Vlade, ja to uvijek prepuštam predsjedniku Vlade jer su to vrlo konkretna pitanja. Bez obzira što bi deklaracija trebala biti neobvezujuća, svejedno će postojati postupak kojim će se donositi izvješća o postupanju svaki države. Po meni migracijska politika svake države mora biti unutarnje pitanje države i zato mislim da je primjerenije da se time bave resori i na takvoj konferenciji vide hoćemo li pristati, biti suzdržani ili glasati. Primjećujem oprez kod puno, puno država, da se iz onog inicijalnog dokumenta krenulo u malo drukčijem pravcu - rekla je predsjednica.

Prokomentirala je i objavu na službenoj Facebook stranici HDZ-a koja sugerira da joj je podrška pala upravo zbog Marakeša.

- Ja sam navikla na to, međutim ne držim da je to stav HDZ-a, pogotovo ne članova HDZ-a. Međutim, osoba koja je to napravila, ružno je to, to se tako ne radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:21