RIJEČ SINOPTIČARA

SLIJEDE NAM VELIKE NEVOLJE, STIŽU OPASNE VREMENSKE POJAVE, MOGUĆ JE I SNIJEG! Vakula izdao upozorenja uoči hladne fronte koja će prostrujati Hrvatskom

 
 Goran Šebelić / CROPIX, Srđan Vrančić / CROPIX, Zvonimir Barišin / CROPIX, Biljana Blivajs / CROPIX, Meteoalarm

Meteorolozi već danima najavljuju veliku promjenu vremena koja bi u Hrvatsku trebala stići u srijedu i donijeti sa sobom osjetno zahladnjenje, zbog čega su neki već počeli tvrditi da nešto toplije razdoblje proteklih dana zapravo 'posljednji pozdrav ljetu', koje je ionako kalendarski već završilo.

Prema najnovijoj prognozi glavnog HRT-ovog meteorologa Zorana Vakule, u drugom dijelu srijede i tijekom četvrtka bit će opasnih vremenskih pojava zbog čega je i DHMZ putem Meteoalarma već izdao neka upozorenja. Vakula podsjeća da je iznadprosječno toplo razdoblje s kraja rujna i sada, početkom listopada, jedno od toplijih u povijesti mjerenja ovog dijela godine.

- Štoviše, gdjegod u unutrašnjosti među najtoplijima, kao primjerice u Zagrebu, gdje je srednja najniža temperatura prošlih 9 dana samo 1994. godine bila viša nego ove. Pritom je u utorak najniža jutarnja temperatura zraka ponegdje bila blizu prosječnoj najvišoj poslijepodnevnoj za početak listopada, a i viša nego što će u mnogim kopnenim krajevima biti u četvrtak poslijepodne, navodi Vakula.

- I dok u četvrtak stiže olakšanje mnogobrojnim starijim osobama, a i mlađima kojima smeta južina i nepovoljne biometeorološke prilike - nekima pak slijede nevolje! I to najprije - ponegdje već do kraja srijede - zbog lokalno obilnih pljuskova s grmljavinom, te velikom količinom kiše u kratkom vremenu, što može prouzročiti bujične poplave, a i zbog jakog juga, zatim i zbog još jače bure, ponegdje i olujne, podno Velebita vjerojatno i s orkanskim udarima. Na intenzitet ove promjene vremena upućuje i mogućnost padanja snijega tijekom četvrtka u najvišem gorju Hrvatske, te osobito susjednih zemalja, a u Alpama već u srijedu, piše Vakula.

Noćno ohlađivanje

- Srećom za mnoge, već do kraja četvrtka u većem dijelu Hrvatske, posebice zapadnim krajevima - slijedi razvedravanje, a u petak i slabljenje vjetra. No, ta stabilizacija atmosferskih prilika i nedostatak oblaka omogućit će izraženije noćno ohlađivanje pa će se u većini unutrašnjosti već u petak znatno povećati vjerojatnost mjestimičnog slabog mraza pri tlu, i to ne samo u gorju...

Zagreb, 141210
Zoran Vakula, meterolog.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

U nastavku slijedi detaljnija prognoza koju je za HRT pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

- U istočnoj će Hrvatskoj još i u srijedu prijepodne prevladavati sunčano, a poslijepodne će biti sve oblačnije, uz kišu najprije u zapadnoj Slavoniji i Podravini. Bit će vrlo toplo, uz najvišu temperaturu zraka od 25 do čak 27 °C.

U središnjoj Hrvatskoj samo malo niža, ali i dalje iznadprosječno visoka. Tijekom dana sve više oblaka uz koje će poslijepodne kiša biti česta, a navečer i u noći na četvrtak mjestimice i obilna, uz grmljavinu. Jugozapadnjak će navečer zamijeniti sjeveroistočnjak, s kojim će doći hladniji zrak.

U gorju i na sjevernom Jadranu još oblačnije, uz kišu ponegdje već ujutro, a najintenzivnija će biti od srijede poslijepodne do četvrtka ujutro. Lokalno je moguće i nevrijeme. Uz umjereno i jako jugo, u gorju jugozapadnjak i dalje iznadprosječno toplo.

Podjednako, pa i još toplije u Dalmaciji, gdje ponekog pljuska može biti već prijepodne, no glavnina kiše bit će potkraj srijede i u noći na četvrtak. Velika je vjerojatnost i mjestimičnih nevera, koje će dodatno uzburkati umjereno valovito i valovito more.

I na jugu Hrvatske će umjereno i jako jugo donositi sve više oblaka, a mjestimice će biti i kiše, potkraj srijede vjerojatno i obilnije, uz grmljavinu. Jutarnja temperatura od 15 do 19 °C, a danju oko 25 °C.

Novo nevrijeme za vikend

Na kopnu u četvrtak razvedravanje sa zapada, a uz umjeren sjeveroistočni vjetar osjetno će osvježiti. Najviše suhog i sunčanog vremena bit će u petak, kada je uz prohladno jutro najvjerojatni slab mraz. U subotu opet više oblaka, no kiše će biti tek povremeno, uglavnom u zapadnijim predjelima. Potkraj nedjelje i osobito u ponedjeljak opet raste vjerojatnost za jače naoblačenje, kišu i grmljavinu.

U četvrtak će i na Jadranu osjetno osvježiti uz jaku i olujnu buru, koja će najprije zapuhati na sjevernom dijelu i donijeti razvedravanje. Kiša će se najdulje zadržati na jugu, gdje će još i u četvrtak biti izraženijih pljuskova s grmljavinom. Od petka većinom sunčano, a i bura će do navečer oslabjeti. Malo kiše još može pasti uglavnom na sjevernom dijelu u subotu. A izraženija promjena vremena koja će zahvatiti cijelu obalu dolazi potkraj nedjelje i u noći na ponedjeljak, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Iz DHMZ-a su putem Meteoalarma zasad izdali žuta i narančasta upozorenja za srijedu zbog najavljenih grmljavinskih oluja. Alarmi se odnose na cijelu državu, uz izuzetak Slavonije i Baranje.

Prometna prognoza

S upozorenjima zbog nadolazeće promjene vremena u svojoj prometnoj prognozi oglasio se i Hrvatski autoklub.

- Vozit će se po mokrim i skliskim kolnicima. Ujutro u unutrašnjosti te ponegdje u Lici i Gorskom kotaru i po kotlinama i dolinama rijeka mjestimice je moguća magla. Mogući su odroni zemlje i kamenja.

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

U jutarnjim i poslijepodnvnim satima bit će pojačan promet na gradskim cestama, obilaznicama uz moguće zastoje na dionicama gdje traju radovi.

Zbog jakog vjetra moguća su ograničenja i promjene u cestovnom i pomorskom prometu., najavljuju iz HAK-a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:16