RJEŠENJE ZA DEFICIT

SLIJEDI UDAR NA GRAĐANE Skaču trošarine na gorivo, a izgledno je i poskupljenje cigareta

Trošarine na te proizvode ujedno su najizdašnije za proračun
 CROPIX

Kao što se moglo pretpostaviti, dodatne uštede od oko 1,3 milijarde kuna koje traži Europska komisija, Vlada će pokušati ostvariti na što ‘bezbolniji’ način: povećanjem trošarina i smanjenjem rashoda koji ne zadiru u primanja građana.

Kako se može saznati iz Vladinih krugova, na dnevnom redu sutrašnje sjednice bit će odluka o povećanju trošarina na naftne derivate za 20 lipa, a izgledno je i poskupljenje cigareta. Trošarine na te proizvode ujedno su najizdašnije za proračun. Kako je riječ o prilično sigurnom načinu ubiranja prihoda, na oporezivanje naftnih derivata Vlada se učestalo oslanja. Posljednji put te su trošarine povećane prije godinu dana i to za 20 lipa, a Vlada je procjenjivala da će na taj način skupiti oko 350 milijuna kuna do kraja 2014. U jesen 2013., pak, rasle su za 10 lipa. Nedavno se spominjalo njihovo povećanje i do 40 lipa kako bi se pokrile potrebe HAC-a. Kada je riječ o trošarinama na duhan, koje godišnje iznose oko 3,8 milijardi kuna, one su posljednji put rasle sredinom 2013. godine. S njihovim povećanjem od 16,7 posto, cigarete su poskupile dvije do tri kune. Poskupljenje bi ovaj put vjerojatno bilo znatno manje, a proračunu bi moglo donijeti 100 do 200 milijuna kuna.

Problem s ovim trošarinama, međutim, je raširenost crnog tržišta. Proračun je od njih najviše skupio 2012. godine, među ostalim i zato jer je Ministarstvo financija tada jače zahvatilo u crno tržište. Od samog povećanja trošarina proračun baš i nije imao veće koristi.

- Od početka krize imamo sličan obrazac, fiskalna konsolidacija usmjerena je na rješenja koja daju kratkoročne rezultate, ali ona nisu pomogla da izađemo iz krize - kaže Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke.

Da bi rezultate dale strukturne reforme, kao što je smanjivanje rashoda u zdravstvenom i mirovinskom sustavu te javnoj upravi, potrebno je vrijeme, a Vlada ga najčešće nema. S obzirom na veličinu deficita i javnog duga, Šantić smatra da će Vlada i ubuduće morati posezati za ‘ad hoc’ rješenjima, ali nema više prostora ni za stalno odgađanje dubljih promjena koje daju trajnija rješenja.

TDR: Veće trošarine povećat će šverc

Povećanje trošarina neće pridonijeti rješavanju problema državnog proračuna, nego će ga povećati. Socijalni i gospodarski trenutak je takav da nije racionalno podizati trošarine jer će to smanjiti potrošnju i povećati sivo tržište, komentirali su iz Tvornice duhana Rovinj Vladine najave o mogućem novom povećanju trošarina na duhan.

- Radikalno povećanje trošarina dovest će do znatnog povećanja cijene cigareta, i to onih najpopularnijih, čime će biti ugrožena najsiromašnija skupina potrošača. Drugo, povećat će neoporezovanu potrošnju koja uključuje i šverc cigareta. Zbog svega će izostati očekivano punjenje državnog proračuna - kaže Predrag Grubić, glasnogovornik Adris grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:07