SVJEDOK POKAJNIK

Slomio se bivši šef HEP-a Ivan Mravak: Ivo Sanader me tjerao da novac dajem HDZ-u!

Tužiteljstvo je navodno Mravaku ponudilo ulogu pokajnika, a spremnost na suradnju pokazao je promjenom odvjetnika
Ernestinovo, 061009.Premijer Republike Hrvatske Ivo Sanader bio je na svecanosti pocetka radova na izgradnji dalekovoda Hrvatska (Ernestinovo) - Madjarska (Pecs). Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Ivan Mravak, Ivo Sanader, Jadranka Kosor i Ivan Suker.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX

ZAGREB - Ivan Mravak, bivši prvi čovjek HEP-a, tijekom posljednjeg saslušanja pred USKOK-ovim istražiteljima priznao je da su ga na inkriminirane aktivnosti u vezi s kupnjom i prodajom električne energije prisilili tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec i premijer Ivo Sanader, potvrđeno je Jutarnjem listu iz dva službena izvora.

Mravak tvrdi da je po njihovu nalogu struju kupljenu na tenderu za 83 eura po megavatsatu, prodavao šibenskom TLM-u i Aluminiju Mostar za 20,5 eura, čime je HEP-u nanesena šteta od približno 600 milijuna kuna. Osim toga, Mravak je priznao da je najvišim dužnosnicima Vlade i HDZ-a činio razne druge ustupke, na njihov prijedlog u HEP-u su na odgovorna mjesta zapošljavane osobe bez odgovarajuće kvalifikacije ili osobe koje su primale plaću, ali nisu dolazile na posao ( Rade Buljubašić). Po nalogu Ive Sanadera HEP je blagajniku HDZ-a Mladenu Barišiću morao davati veće iznose novca u gotovini “za potrebe stranke”, uglavnom prije izbornih kampanja, ali i u drugim slučajevima. Slično je bilo i s tzv. sponzorstvima i donacijama.

Mravak je izjavio da se po pitanju isplata više puta nalazio s Barišićem u njegovu uredu, ali i u prostorijama HDZ-a, a Barišić je po novac dolazio i u HEP.

Ukratko, Ivan Mravak prvi je USKOK-ov optuženik koji je prebacio odgovornost na bivšeg premijera Ivu Sanadera i svjedočio o korupcijskoj hijerarhiji u HDZ-u i Vladi.

Jutarnjem listu još uvijek nije službeno potvrđeno hoće li USKOK i DORH Mravaku ponuditi ulogu pokajnika, ali neformalno doznajemo da mu je ponuđena i ta mogućnost, a pokajnički status službenici DORH-a nedavno su ponudili i Nevenki Jurak, predsjednici Uprave Fimi-Medije. Posljednji iskazi Ivana Mravaka prvi su put otvorili mogućnost otvaranja službene istrage protiv Ive Sanadera, no tek treba vidjeti hoće li tužiteljstvo učiniti i taj korak.

Priznanje Ivana Mravaka potvrđuje spekulacije da je on doista bio najslabija karika u korupcijskom lancu u javnim poduzećima, zbog čega su u USKOK-u vršili stalan pritisak na njega metodom mrkve i batine.

Zbog toga je DORH inzistirao na produljenom pritvoru za Mravaka i Nevenku Jurak, a ta je strategija očito proizvela učinak.

Da je Mravak spreman na suradnju, nagađalo se već kod promjene njegova odvjetnika. Naime, aktualni branitelj Branko Šerić poznat je po tome da svojim klijentima, nakon dubinske analize njihova položaja, sugerira relane opcije. Vrlo često to je suradnja s istražiteljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:03