NAPETOSTI OKO ARBITRAŽE

SLOVENCI HRVATSKOJ ŠALJU DIPLOMATSKU NOTU Zahtijevat će mješovitu komisiju za demarkaciju granice: 'Bude li se poštovala linija, neće biti incidenata'

 Boris Kovacev / CROPIX

Slovenija će danas poslati diplomatsku notu Hrvatskoj u kojoj će poslati i zahtjev i nacrt ugovora za uspostavljanjem mješovite komisije za demarkaciju granice, doznaje N1.

To se odnosi na arbitražnu presudu, za koju su Slovenci ranije najavili da je počinju provoditi upravo danas. Petak uoči novogodišnjih praznika, kada istječe šestomjesečni rok za primjenu arbitražne presude, za Hrvatsku je tako sasvim običan dan, a za Sloveniju ‘dan D’ za primjenu nove granice u Piranskom zaljevu.

Istovremeno, jake policijske snage obje države u punoj su pripravnosti, s time da hrvatska strana naglašava kako ne dolazi u obzir primjena presude iz Haaga i iscrtavanje nove granice, dok Slovenci tvrde da će poštivati i primjenjivati novu graničnu crtu.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je pak u srijedu da će njegova država krajem tjedna započeti s primjenom arbitražne presude o granici u dijelu koji se odnosi na more unatoč tome što je Hrvatska ne priznaje i da ne očekuje incidente ako graničnu crtu koju su odredili arbitri bude poštovala Hrvatska.

- Provedba arbitražne presude je međunarodna obveza Slovenije i Hrvatske, to nije nešto o čemu možemo odlučivati nego ju moramo provesti - kazao je Cerar.

Prethodno se o početku primjene arbitraže u Savudrijskoj vali na sastanku konzultirao s predsjednikom Borutom Pahorom, predsjednikom parlamenta Milanom Brglezom i novim predsjednikom državnog vijeća Alojzom Kovšcom koji su po njegovim riječima podržali aktivnosti Vlade na provedbi.

- Slovenija nije poticala incidente niti će to činiti, a isto očekujemo i od Hrvatske. Bude li se poštovala granična linija, incidente ne treba ni očekivati - kazao je Carar u izjavi novinarima nakon sastanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:18