ZAGREB-LJUBLJANA

Slovenci idu na referendum prije ratifikacije Sporazuma

Zagreb, 261009.Savska, HGK.U jednodnevni posjet Hrvatskoj dosao je premijer Slovenije Borut Pahor.Na slici: Jadranka Kosor i Borut Pahor.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Danilo Tuerk je izjavio za Slovenski radio kako se zalaže za savjetodavni referendum o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom.

“Sporazum je dobar temelj za rješenje spora jer se zasniva na drugom Rehnovu prijedlogu koji je prihvatio slovenske primjedbe, ali bi ga prije postupka ratifikacije u parlamentu trebalo dati na savjetodavni referendum kako bi se o njemu odredili građani i kako bi prošao ispit javnosti”, rekao je Tuerk.

Oporbene stranke koje se protive sporazumu najavile su da će nakon ratifikacije prikupiti potrebne potpise zastupnika ili državljana za raspisivanje tzv. zakonodavnog referenduma, na kojemu bi se od birača tražilo da glasuju jesu li za sporazum ili protiv njega. To znači da bi i nakon ratifikacije u tom slučaju sporazum bio poništen ili u najmanju ruku “zamrznut” za najmanje godinu dana.

Za razliku od zakonodavnog referenduma koji predlaže oporba, Tuerk se zauzeo za savjetodavni referendum koji nema zakonsku snagu iako bi, u slučaju odbijanja arbitraže, ipak vjerojatno politički djelovao na vladu i parlament kad budu odlučivali o ratifikaciji.

Tuerk je u vezi s postupkom prihvaćanja sporazuma također rekao kako osobno smatra da je za njegovu ratifikaciju u parlamentu potrebna obična većina, ali da bi i to moglo postati pitanje kojim bi snage koje se protive sporazumu mogle odgoditi njegovo prihvaćanje, traženjem da i o tome presudi ustavni sud.

Slovenski predsjednik izrazio je spremnost da organizira sastanke stranačkih čelnika na kojima bi se postigao dogovor o dvojbama oko arbitražnog sporazuma, ali je naglasio da je to spreman učiniti samo ako se to od njega zatraži i ako se s time složi vlada i oporba.

Tuerk je inače u razgovoru za Slovenski radio istaknuo da “unatoč stanovitim rizicima” arbitražni sporazum omogućuje Sloveniji da “postigne nacionalni cilj” - osigura “teritorijalni kontakt s otvorenim morem”.

Komentirajući navode oporbenih stranaka kako je Sporazum o arbitraži za Sloveniju nepovoljan jer se u njemu spominje “junction”, odnosno poveznica Slovenije prema otvorenom moru, a ne “teritorijalni kontakt slovenskog mora s međunarodnim vodama”, Tuerk je rekao da je uvjeren kako je pojam “junction” u sporazum uveden iz tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek - Račan. Riječ je o izrazu kojim se u engleskom jeziku definira “fizički kontakt”, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:56