POTVRDIO PREMIJER

SLOVENCI SE USPANIČILI, CERAR POSLAO PISMO U MOSKVU 'Financijski slom Agrokora destabilizirao bi naše gospodarstvo'

 Robert Fajt / HANZA MEDIA

LJUBLJANA - Slovenska vlada zadnjih je tjedana više puta komunicirala s vlastima u Rusiji upozoravajući na negativne posljedice koje bi za Sloveniju nastupile u slučaju financijskog sloma Agrokora koji je vlasnik Mercatora, piše slovenski portal Siol.net, a potvrđeno je u uredu premijera Mire Cerara.

U premijerovu kabinetu potvrdili su da je on nedavno predsjedniku ruske vlade Dmitriju Medvedevu diplomatskim kanalima poslao pismo u kojemu je predstavio situaciju Mercatora te izrazio brigu zbog stanja do kojega bi u Mercatoru moglo doći zbog mogućeg Agrokorova financijskog sloma, što bi se negativno odrazilo na slovensko gospodarstvo, piše slovenski portal.

Cerar u pismu ističe da je Mercator tvrtka koja je najveći poslodavac u Sloveniji, o kojoj ovise mnogi slovenski dobavljači i poljoprivreda.

"Eventualni financijski slom Agrokora mogao bi ugroziti više od 10 tisuća radnih mjesta u Sloveniji, a takva bi situacija ozbiljno destabilizirala socijalno i ekonomsko stanje u Sloveniji", napisao je Cerar u pismu ruskom kolegi.

Naveo je i da je slovenska strana spremna na traženje daljnjih rješenja "u okviru svojih nadležnosti", navodi slovenski portal koji se poziva na Cerarov kabinet.

Početkom lipnja slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek susreo se u Sankt Petersburgu s predsjednikom uprave Sberbanka Hermanom Grefom, a govorilo se o događajima u Agrokoru i mogućim posljedicama za Mercator, navodi portal.

Kako dodaje, neslužbeno se doznaje da je ruski premijer Medvedev depešom odgovorio na poruku koju mu je u vezi s Mercatorom i Agrokorom uputio Cerar.

U Moskvi su zadnjih tjedana boravili slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i bivši veleposlanik u Moskvi Saša Geržina koji sada vodi Udrugu rusko-slovenskog prijateljstva, pa nije isključeno da su i oni tamo upozorili na povezanost Mercatora s odlukom koju će u vezi s daljnjim kreditiranjem Agrokora donijeti dvije ruske državne banke, tvrdi slovenski portal.

Dodaje kako je primjetna razlika koju su u pristupu prema utjecaju ruske vlade na rješavanje Agrokorove krize zauzele hrvatska i slovenska vlada, jer hrvatska, kako tvrdi portal, nastoji ograničiti utjecaj ruskih kreditora na rasplet Agrokorove krize, dok slovenska vlada komunicira s Moskvom, očekujući naklonost iako među izravnim financijerima Mercatora nema ruskih banaka nego su to većinom slovenske banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:59