MARIJA PEJČINOVIĆ BURIĆ

'SLOVENIJA JE PREKRŠILA DOGOVOR, PRISILJENI SMO ODGOVORITI ISTOM MJEROM' Hrvatska šalje kazne slovenskim ribarima, ministrica kritizirala i Srbiju

 
 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić dala je izjavu povodom kazni koje je Slovenija poslala savudrijskim ribarima, a komentirala je i izjave srbijanskih čelnika oko sporne izložbe u Jasenovcu u UN-u, javlja N1.

- Nema promjene na terenu, granica je u skladu s međunarodnim pravom i ostaje na sredini crte Savudrijske vale. Žalimo da je slovenska strana slanjem kazni prekršila dogovor o izbjegavanju incidenata, prisiljeni smo odgovoriti istom mjerom. Hrvatska policija će poslati prvih 11 prekršajnih prijava. Naši se ribari ne trebaju brinuti, sukladno dogovoru s institucijama pružit ćemo im svu pravnu pomoć kako bi iznašli rješenje za ovu situaciju u kojoj su se našli, rekla je ministrica o prvim slovenskim kaznama koje su stigle na adrese hrvatskih ribara.

Ministrica je prokomentirala i izjave srbijanskih čelnika.

- Važno je ponovno naglasiti i izraziti pijetet i osuditi zločine svih represivnih režima na ovim prostorima. Upravo zbog poštovanja prema žrtvama smatramo da ovo pitanje ne smije biti dnevnopolitičko i da ne smije biti korišteno u propagandne svrhe, da se ne smije manipulirati žrtvama. Hrvatska promiče istinu o žrtvama Jasenovca. Čista je laž da je Hrvatska bila konzultirana u vezi organizacije izložbe u UN-u, a o tome koliko je ona kredibilna vidi se po tome što u njoj nije sudjelovao ni Izrael ni UN, koji se ogradio. Licemjerno je da optužbe na račun Hrvatske dolaze od visokih dužnosnika Srbije koja ima u postupku rehabilitacije najveće zločince iz Drugog svjetskog rata, Dražu Mihailovića i Milana Nedića. Nemaju kredibilitet govoriti o tim pitanjima. Manipulacija i ovakva retorika su već viđene. Nadamo se da će Srbija prestati s ovakvom retorikom i da će se okrenuti svojoj europskoj budućnosti u čemu joj i mi možemo pomoći, zaključila je Pejčinović Burić.

Slovenskim ribarima poslane kazne

Policijska uprava istarska poslala je u ponedjeljak, 29. siječnja, na adrese slovenskih prekršitelja Zakona o nadzoru državne granice prvih 11 prekršajnih naloga, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Šest prekršajnih naloga za obrtnike na koje su registrirana plovila i pet prekršajnih naloga za pravne osobe.

Na prekršajnim nalozima za pravnu osobu bit će obuhvaćene i odgovorne osobe u pravnoj osobi za koje su predviđene kazne od 10.000 kuna plus 5000 kuna plus troškovi postupka 500 za svakog - dakle 16.000 po prekršaju za pravnu osobu, odnosno za obrtnike 2000 kuna plus troškovi postupka 500 kuna - dakle 2500 kuna po prekršaju za obrtnike, stoji u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova RH. (Hina)

Erjavec: Hrvatska nota je apsurdna, zaštitit ćemo slovenske ribare

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je u ponedjeljak kako će Slovenija svoje ribare i ostale državljane zaštititi od eventualnih pokušaja Hrvatske da im se naplate kazne za ulazak u dio Savudrijske vale, koji je arbitražnom presudom pripao Sloveniji.

Diplomatska nota kojom je Hrvatska krajem prošloga tjedna najavila takvu mogućnost, pošto je slovenska policija poslala globe 14 hrvatskih ribara iz Savudrije za ribolov u spornom dijelu zaljeva, "apsurdna" je, rekao je Erjavec na konferenciji za novinare.

Ustvrdio je kako za takav potez Hrvatska nema nikakva pravnog temelja jer se radi o slovenskim vodama.

Granicu na moru arbitražni sud prvi je put odredio jer ona ranije nije postojala, rekao je Erjavec.

- Mi to doživljavamo kao medijski spin, predstavu za hrvatsku javnost jer bi bilo apsurdno kažnjavati slovenske ribare za ribarenje u slovenskom moru - rekao je.

Ponovio je kako njegovo ministarstvo protiv Hrvatske sprema tužbu pred sudom Europske unije u Luksemburgu te da će o cijelom slučaju i Europska komisija morati "dobro promisliti".

Slovenija je spremna zaštititi slovenske ribare i ostale državljane koji bi bili izloženi neugodnostima na granici, rekao je slovenski šef diplomacije.

- Hrvatska nema nikakvog pravnog utemeljenja za kažnjavanje naših ribara, oni love u slovenskom moru na temelju granice koju je odredila arbitraža - izjavio je slovenski šef diplomacije.

Na pitanje kada će odgovoriti na zadnju hrvatsku notu, Erjavec je ustvrdio da po diplomatskim pravilima za to postoji rok od 30 dana, ali da se Slovenija s time neće žuriti budući da je sadržaj note "apsurdan", a i zato jer Hrvatska, dodao je, na više slovenskih nota nije odgovorila.

Erjavec, koji je i predsjednik Demokratske stranke slovenskih umirovljenika (DESUS), odgovarao je i na pitanja o predstojećim parlamentarnim izborima, pri čemu je istaknuo kako odbija primjedbe da su neke njegove odluke i potezi u vanjskoj politici vezani za predizbornu situaciju i položaj njegove stranke u koaliciji premijera Mire Cerara.

Odluku o eventualnom priznanju nezavisnosti Palestine na prijedlog vlade donijet će parlament, jer je do sada za priznanje država važila baš takva procedura, te je zanijekao analize po kojima je rejting njegove stranke u zadnja dva mjeseca nešto porastao uprave zbog oštrijeg stava prema Hrvatskoj.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi informacije da bi Sloveniju kao običan građanin uskoro mogao posjetiti bivši katalonski premijer Puidgemont i bi li u tom slučaju slovenska vlada djelovala, ako bi Španjolska za njim izdala europski uhidbeni nalog, Erjavec je rekao kako se radi o "science-fiction" situaciji i nerealnom pitanju te da bi u tom slučaju za postupanje bilo odgovorno ministarstvo pravosuđa, a ne ministarstvo vanjskih poslova.

Slovenski mediji u ponedjeljak su prenijeli nagađanja u nekim španjolskim medijima da bi Puidgemont uskoro mogao doći u posjet Sloveniji, navodno na poziv nekih eurozastupnika iz stranke Socijalnih demokrata (SD) Dejana Židana, stranke koja inače djeluje u koaliciji premijera Cerara i ministra vanjskih poslova Erjavca.

U vezi s anketama po kojima bi na parlamentarnim izborima u lipnju najviše glasova mogla dobiti stranka Marjana Šareca, koji se prije nekoliko mjeseci kao protukandidat Borutu Pahoru biračima predstavio na predsjedničkim izborima, Erjavec je kazao kako to nije realno, iako ankete pokazuju da je Šarec vrlo popularan.

Šarec nema stranačku bazu, nego samo svoje ime, izjavio je Erjavec, dodavši kako je inače uvjeren u uspjeh svoje stranke i na ovogodišnjim izborima. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:36