POSLALI NOTU

Slovenija prosvjeduje zbog incidenata u Piranskom zaljevu

 Goran Šebelić/CROPIX

LJUBLJANA - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je hrvatskoj veleposlanici Vesni Terzić predalo protestnu notu zbog nekoliko intervencija hrvatske policije nad slovenskim ribarima u Savudrijskoj vali zadnjih tjedana.

Slovenija upozorava da arbitražni sporazum o granici određuje da obje strane moraju izbjegavati sve postupke i izjave koje bi mogle zaoštriti ili otežati rad arbitara, te da to trebaju činiti sve dok granični prijepor ne bude riješen.

Ljubljana u noti navodi da je hrvatska policija spriječila slovenske ribare da love ribu na "području gdje se stajališta dviju država u pogled granice na moru razlikuju".

U dva slična "incidenta" u Savudrijskoj vali zadnja dva tjedna slovenski ribari su prema navodima istarske policije bili u hrvatskim vodama pa su na to upozoreni.

Slovenski ribari, pak, tvrde da su se nalazili u području slovenske "ribolovne zone" i da su o tome obavijestili policiju u Piranu i svoju ribarsku inspekciju koje su o tome izvijestile ministarstvo vanjskih poslova.

Temeljem sporazuma o arbitraži koji su Hrvatska i Slovenija sklopile 2009., granični prijepor, najizraženiji u pogledu razgraničenja na moru, riješit će petočlano vijeće međunarodne arbitraže, očekuje se iduće godine.

Dvije strane različito tumače neke članke, a Hrvatska smatra da do rješenja spora za obje strane važi crta sredine u zaljevu.

Slovenija tvrdi da ograničavanja slovenskih ribara u zaljevu ne bi trebalo biti "jer granica još nije određena", a poziva se i na navodno stanje iz 1991., kada je, tvrdi Ljubljana, Slovenija kontrolirala više od polovice zaljeva.

Slovenija je u noti navela da pažljivo prati događaje u zaljevu i pozvala Hrvatsku da se do odluke arbitražnog suda suzdrži od jednostranih poteza i poštuje "status quo" te "načelo dobrosusjedskih odnosa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 06:22