PODNESKAK ESLJP-u

SLOVENIJA TUŽBOM OD HRVATSKE TRAŽI 'NAJMANJE 370 MILIJUNA EURA' Vlasti su se miješale u djelovanje sudstva, LBZ nije mogla naplatiti skoro ništa

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.02.2019. u 18:29

The building of the European Court of Human Rights is seen in Strasbourg during an hearing concerning the case of Vincent Lambert, January 7, 2015. Vincent Lambert, 38, a tetraplegic since a road traffic accident in 2008, is being maintained alive, receiving nutrition and hydration and is in a state of total medical dependence. The public hearing in Europe's top court in Strasbourg in this right-to-die case will have testimony from his wife, in conflict with his parents who want him to be kept alive. REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE - Tags: CRIME LAW HEALTH POLITICS) - RTR4KCR7
Vincent Kessler / REUTERS

Europski sud za ljudska prava

Slovenija je u petak Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu dostavila svoj dodatni podnesak u vezi tužbe što ju je pokrenula protiv Hrvatske 2016., tražeći da joj se dodijeli odšteta zbog navodnog kršenja prava nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb (LBZ) u pokušaju da se naplate krediti koje je ta banka u vrijeme bivše države davala poduzećima sa sjedištem u Hrvatskoj.

U svom podnesku Slovenija među ostalim zahtijeva da se o predmetu tužbe obvezno održi i usmena rasprava.

Sud u Strasbourgu lani je priopćio da će o tom predmetu odlučivati veliko vijeće tog suda, što znači da će presuda, ukoliko sud predmet uzme u razmatranje, biti konačna.

Spomenutom tužbom Slovenija nastoji dokazati da su hrvatske vlade zbog problematike blokirane štednje hrvatskih građana u toj banci onemogućavale da se sudski postupci kojima je LBZ sudskim putem odnosno ovrhom željela doći do naplate svojih potraživanja završe u njenu korist, odnosno da su intervenirale u djelovanje sudova.

Bivši slovenski ministar za pravosuđe Goran Klemenčič izjavio je 2016. prilikom podnošenja tužbe da je LBZ u 25 godina nakon raspada bivše države preko sudova u Hrvatskoj uspjela naplatiti samo 700 tisuća eura starih potraživanja jer su se "hrvatske izvršne vlasti izravno miješale u djelovanje sudstva i onemogućavale ovrhe".

Sudske su vlasti istodobno "mijenjale sudsku praksu i onemogućavele LBZ-u da uspješno naplati svoja legitimna potraživanjua" prema hrvatskim tvrtkama, rekao je.

Zbog toga Slovenija tužbom na europskom sudu zahtijeva da joj se dodijeli "najmanje 370 milijuna eura odštete".


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo