PREDIZBORNO PRIGOVARANJE?

Slovenija: Zašto ste šutjeli kada Thompson nije smio u Austriju?

 Nikša Stipaničev / CROPIX / Copyrighted

Dok hrvatska ministrice kulture Nina Obuljen-Koržinek kaže da je vrlo neobično da se s argumentima koje je iznijela slovenska policija zabranjuje subotnji koncert Marka Perkovića Thompsona u Mariboru, Slovenci i dalje tvrde da je riječ o kontroverznom pjevaču na čijim nastupima njegovi fanovi šire netoleranciju i govor mržnje.

Ako već Thompson neće biti u Mariboru u subotu, u taj grad dolazi mađarski premijer Viktor Orban koji će na poziv Janeza Janše sudjelovati na kongresu SDS-a.

Začuđeni reakcijama

Za Slovence je zabrana prvog Thompsonova nastupa i dalje tema o kojoj se mnogo govori, s time da slovenska javnost gotovo jednodušno pozdravlja policijsku odluku. Do zabrane je došlo nakon što Thompson nije dobio dozvolu ni za koncerte u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Nizozemskoj, a jedina razlika u odnosu na slovensku zabranu je žestoka reakcija hrvatskih vlasti koje su stale u obranu pjevača.

Reagirali su i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković, koji je zatražio od hrvatske veleposlanice u Ljubljani Vesne Terzić da ispita o čemu se radi, ocijenivši da to nije “nikako dobro”, dok se slovenski premijer Miro Cerar složio s policijskom odlukom.

Slovenski mediji prenose razmišljanja Thompsonovih menadžera da umjesto u Mariboru koncert bude priređen na samoj hrvatsko-slovenskoj granici. Inače, za njegov koncert u Mariboru prodano je nešto više od 1000 karata za dvoranu koja ima 1500 mjesta, većinom preko interneta, što je i bio razlog da policija ocijeni kako se radi o sigurnosnom izazovu jer nemaju uvid tko bi sve došao.

“Domovinsko-vojni stihopisac na Maksimiru je prije jedanaest godina okupio 70.000 ljudi, a pomanjkanje popularnosti sada se lako pokušava nadomjestiti povećanjem kontroverznosti”, piše Aljaž Pengov Bitenc u ljubljanskom Delu. Autor tvrdi da je razlog koji je navela policija samo izgovor i da su zapravo željeli zabraniti koncert zbog spornih pjesama i fanova koji Thompsona prate. “Za Thompsonovu promociju po novom ne brinu se više slovenski mediji, već hrvatska predsjednica i hrvatski premijer osobno”.

Svi slovenski mediji postavljaju pitanje zašto Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković nisu reagirali kada su Austrijanci u travnju zabranili Thompsonov koncert u Kremsmünsteru u blizini Linza u Austriji. Mnogi ove sadašnje reakcije dovode u vezu s predstojećim lokalnim izborima, tvrdeći da Plenković želi ojačati svoju poziciju kod desnih birača koji su najčešće i pobornici Thompsonove glazbe i nastupa.

Izvukli stare snimke

Navodi se da se na Thompsonovim koncertima u Hrvatskoj vidi ustaška ikonografija i poziva na nasilje nad Srbima, a da pjevač koncerte počinje s pozdravom “Za dom spremni”. Mnogi slovenski mediji objavljuju stare snimke s Thompsonovih koncerata na kojima se vide njegovi fanovi s ustaškim kapama.

U cijelu priču oko Thompsona uključio se i srpski ministar rada Aleksandar Vulin kojeg je Udruga hrvatskih branitelja kazneno prijavila Državnom odvjetništvu u Hrvatskoj i Javnom tužiteljstvu u Srbiji nakon što je rekao da je koncert pjevača najveći skup fašista i neonacista u Europi. “Nadam se da nitko više neće čuti ustašu kako pjeva ‘Čavoglave’”, rekao je Vulin, komentirajući prijavu da su mu i dosad prijetili smrću i progonom, a sada sudovima. “Zbog istine kojoj svjedočimo o buđenju nacizma u Europi, o povratku ustaštva u Hrvatskoj, uz podršku i pristanak vlasti, dosad su mi prijetili razni sljedbenici ustaša i neofašisti, a evo sada i udruge hrvatskih branitelja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:30