U SPORNIM VODAMA

SLOVENSKA POLICIJA OTKRILA ŠTO ĆE BITI S NAŠIM RIBARIMA Pokrenuti prekršajni postupci, evo koliko će morati platiti i što će se dogoditi ako ne plate

 
 Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Nakon jednostrane implementacije arbitražne presude o razgraničenju, slovenska policija pokrenula je prekršajne postupke protiv sedam hrvatskih ribara koji su uplovili u "slovenske vode". Ribarima prijeti kazna između 500 i 1.200 eura, a ako ne plate kaznu može im se zabraniti ulazak u Republiku Sloveniju.

Tu informaciju dobili smo od slovenskog Ministarstva unutarnjih poslova koje je nam je detaljno pojasnilo kako će tretirati ribare koji uplove u dio zaljeva koji prema arbitražnoj presudi Slovenija smatra svojim morem.

- Od 30. prosinca 2017. godine slovenska policija nedozvoljene prelaske granice na moru (bez obzira na to s kojom se namjerom prelazi) tretira u skladu s odredbama Zakona o strancima. Kršitelj, koji nedozvoljeno stupi u Republiku Sloveniju, se goni za prekršaj po članku 145. Zakona o strancima za koji je predviđena sankcija od 500 do 1.200 eura - navodi se u odgovoru slovenskog MUP-a na naše pitanje kako će tretirati ribare koji uđu u "njihove" vode.

Glasnogovornica MUP-a Slovenije, Vesna Drole kaže da će se prekršajni postupak voditi u skladu s odredbama Zakona o prekršaju, a pokrenuti će ga stvarno i mjesno nadležna policijska postaja.

- Prekršitelju koji po pravomoćno zaključenom prekršajnom postupku ne podmiri kaznu koja mu je određena za prekršaj može se zabraniti ulazak u Sloveniju - kaže Drole.

Navodi i kako je u svega tri dana, od 30. prosinca 2017. do 2. siječnja 2018. godine slovenska policija registrirala sedam nezakonitih uplovljavanja hrvatskih ribarskih brodova i deset uplovljavanja hrvatskih policijskih brodova. Uplovljavanja ribarskih brodova tretiraju kao prekršaj prema Zakonu o strancima, dok uplovljavanja policijskih brodova tretiraju kao granične incidente.

- Prekršaji s područja nedozvoljenog ribolova u slovenskom moru nisu u nadležnosti policije - zaključila je glasnogovornica Vesna Drole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:15