REAKCIJE SUSJEDA

Slovenski mediji: 'Hrvatska u poplavi emocija nakon oslobađajuće presude'

Zagreb, 161112.Trg bana Josipa Jelacica.Zalbeno vijece Haaskog suda oslobodilo je generale Antu Gotovinu i Mladena Markaca po svim tockama te ce oni biti pusteni na slobodu.Na fotografiji: veselje na glavnom zagrebackom trgu nakon oslobadjajuce presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markacu.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

LJUBLJANA - Slovenski mediji javljaju o valu emocija u Hrvatskoj nakon oslobađajuće presude u Haagu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Ljubljansko "Delo" i Slovenski radio u izravnim javljanjima svojih dopisnika s Jelačićeva trga atmosferu opisuju kao "euforičnu", prožetu čuvstvima i osjećajem da je pravda u drugostupanjskom postupku ispunjena.

UŽIVO IZ HAAGA Srušena cijela presuda! Sud: 'Odmah pustite generale iz pritvora! Nije bilo udruženog zločinačkog pothvata, deportacije Srba ni prekomjernog granatiranja!' Kotromanović Vladinim avionom ide po generale. U Zagreb stižu oko 16 sati

"Delo" citira jednog od sudionika bdijenja na Jelačićevu trgu koji je rekao da je "pravda konačno stigla". Gotovina i Markač su slobodni po svim točkama optužnice, u Zagrebu i širom Hrvatske zagrljaji, suze sreće i hrvatske zastave, navodi vodeći slovenski dnevnik u svom internetnom izdanju.

Dopisnika slovenskog nacionalnog radija, koji se javio u program odmah nakon izricanja presude s Jelačićeva trga, atmosfera je podsjetila na onu nakon pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije, ali i na proslavu nakon Oluje 1995. godine.

U svojim prvim reakcijama slovenski mediji takvu emocionalnu reakciju ocjenjuju razumljivom, s obzirom da se je s Gotovinom i Markačem, kako navode, "identificirala" cijela zemlja koja je zbog teze tužiteljstva o udruženom zločinačkom pothvatu na neki način i sama bila na optuženičkoj klupi.

"I hrvatski stranački lideri oslobađajuću presudu označuju kao povijesnu, a svi se slažu da tom presudom zapravo i akcija Oluja postaje legitimnom", navodi dopisnik "Dela".

Vodeći slovenski list navodi da je i prva izjava premijera Milanovića bila "prožeta emocijama", jer je rekao da ju je presudom pao kamen sa srca, ali i da se vidjelo koliko je tanka crta između poraza i pobjede, između pravde i nepravde, jer je oslobađajuća presuda donesena "tankom" većinom budući da su dva suca glasovala protiv.

Službenih izjava i reakcija slovenskih dužnosnika ili političara nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:22