ROK ZA DOGOVOR ISTJECAO JE U UTORAK

Slovenski mediji: Marić i Počivalšek dogovorili se oko Cimosova duga

 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek i hrvatski ministar državne imovine Goran Marić popodne su se u Otočcu na Krki dogovorili o rješenju pitanja duga koparskog Cimosa nekadašnjoj Riječkoj banci, javljaju u ponedjeljak slovenski mediji.

Kako su javili Slovenska novinska agencija STA i Slovenska televizija, dug što ga je od Riječke banke preuzela hrvatska Agencija za osiguranje depozita i sanaciju banaka (DAB) otkupit će slovenska 'loša banka' DUTB.

DUTB je ustanova koju je osnovala država i koja je nakon sanacije slovenskih banaka 2013. godine preuzela dio njihovih loših kreditnih potraživanja te ih postupno prodaje investitorima. Rješenje pitanja Cimosova duga vansudskom nagodbom Slovenije i Hrvatske bio je uvjet za realizaciju kupoprodajnog ugovora o privatizaciji Cimosa talijanskog fonda Palladio Finanziaria iz Vicenze, a rok za dogovor istjecao je u utorak.

Kako je nakon susreta s ministrom Marićem kazao slovenski ministar gospodarstva Počivalšek, DUTB će od DAB-a otkupiti potraživanja prema Cimosu, a hrvatska će strana odstupiti od tužbe za naplatu duga nakon što se u utorak uskladi protokol o današnjem dogovoru.

Prema neslužbenim informacijama, Slovenija je prije tjedan dana za odustajanje od tužbe za dug čija je glavnica 20 milijuna eura nudila pet milijuna eura. Uvjeti po kojima će slovenska loša banka od DAB-a otkupiti potraživanje nisu izneseni, navode slovenski mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:36