KORONAVIRUS

SLOVENSKI MEDIJI OBJAVILI DETALJE VELIKE EVAKUACIJE IZ JAPANA Hrvat s kruzera Diamond Princess poletjet će prema Europi danas u 14 sati

 
Kruzer Diamond Princess
 AFP

Hrvatska i slovenska vlada zajednički su organizirali veliku operaciju povratka svojih državljana koji su pušteni s kruzera Diamond Princess, za koje se utvrdilo da nisu zaraženi koronavirusom.

Prema navodima slovenskih medija, jedan hrvatski državljani i dva slovenska državljanina bit će ukrcani na talijanski vojni transportni avion koji bi danas oko 14 sati, po europskom vremenu, trebali poletjeti prema Europi. U avionu će, prema riječima predstavnika talijanskog ministarstva zdravlja biti 56 ili 57 putnika od čega oko 30 Talijana te državljani Nizozemske, Njemačke, Rumunjske, Grčke, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Krajnje odredište aviona je Rim, ali on će prethodno sletjeti i na aerodrom Tegel u Berlinu gdje će se osim njemačkih državljana iskrcati i slovenski i hrvatski državljanin.

Naime, kako tvrde slovenski mediji, slovenska ministarstva koja sudjeluju u operaciji evakuacije donijela su odluku da je financijski i sigurnosno najbolje da se slovenski državljani iskrcaju u Njemačkoj, a zatim ukrcaju u u avion koji je samo za ovu priliku unajmila slovenska Vlada.

Mediji tvrde kako je hrvatsko veleposlanstvo u Ljubljani zamolilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova da se u taj avion ukrca i hrvatski državljanin, što je odobreno. Avion će sletjeti na aerodrom u Ljubljani gdje će hrvatskog državljanina dočekati ambulantno vozilo hrvatske Hitne pomoći i prevesti ga u Zagreb.

Slovenska Vlada je objavila kako će najam aviona za prijevoz troje putnika iz Berlina do Ljubljane koštati 20.000 eura. To će platiti slovenska država, a potom će od Europske komisije zatražiti povrat 75 posto sredstava utrošenih za najam aviona. Hrvatska ministarstva zdravstva i vanjskih poslova zasad nisu objavila detalje ove operacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:13