PROBLEM HRVATSKIH ŠTEDIŠA

Slovenski ministar vanjskih poslova Erjavec: Nitko iz EK ne vrši pritisak na Sloveniju

Rekao je kako i svojim sugovornicima i diplomatima u Bruxellesu stalno ponavlja da Hrvatska treba ispuniti obveze koje je prilikom pregovora s EU-om Sloveniji dala prijašnja hrvatska vlada
 Arhiva

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak kasno navečer za Slovensku televiziju da nitko iz Europske komisije ne izvodi pritisak na Sloveniju u vezi ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom, no da sadašnja hrvatska vlada "očito ne prihvaća obveze" koje je dala prethodna u vezi rješavanja problema hrvatskih štediša Ljubljanske banke.

"Nitko ne izvodi niti će izvoditi pritisak na Sloveniju", rekao je Erjavec kasno navečer u izravnom javljanju iz Bruxellesa za emisiju "Odmevi" Slovenske televizije. Rekao je kako i svojim sugovornicima i diplomatima u Bruxellesu stalno ponavlja da Hrvatska treba ispuniti obveze koje je prilikom pregovora s EU-om Sloveniji dala prijašnja hrvatska vlada, te da nije riječ o slovenskoj blokadi nego da je vrijeme da se to pitanje sada riješi prije nego što Hrvatska uđe u EU.

Pusić: 'Nije primjereno govoriti o blokadi' Erjavec: 'Hrvatska mora zaustaviti tužbe protiv Ljubljanske banke'

"Očekujem da će Hrvatska problem Ljubljanske banke rješavati u sklopu sukcesije, što je normalno jer je to pitanje nastalo raspadom bivše Jugoslavije", rekao je Erejavec. Dodao je da se prijašnja hrvatska vlada u okviru pregovora o zatvaranju poglavlja 4. koje se odnosi na slobodan protok kapitala obvezala da će problem štediša LB-a biti rješavan kroz sukcesiju i po "teritorijalnom principu", ali da nova hrvatska vlada "očito" to ne želi ispuniti, te da igra "dvostruku igru".

Hrvatska strana s jedne strane govori o potrebi zatvaranja tog pitanja, dok se s druge strane pred hrvatskim sudovima nastavljaju postupci u kojima Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb s punomoći hrvatske vlade iz 1995. i 2001. nastavljaju tužbe protiv Ljubljanske banke u vezi neisplaćenih depozita štediša u Ljubljanskoj banci koji su već bili preneseni u javni dug, rekao je Erjavec, dodavši da bi hrvatska vlada trebala povući svoje punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke pred sudovima u Hrvatskoj.

Iako su hrvatski sudovi tužbe protiv Ljubljanske banke od strane dviju hrvatskih banaka do sada odbijali, ti se postupci na različitim sudskim instancijama nastavljaju, a Slovenija ne može riskirati da neki od tih procesa završi presudom protiv Ljubljanske banke jer bi uključivanjem Hrvatske u EU takve presude dobile izvršnu snagu i u Europskoj uniji, pa i u Sloveniji, upozorio je Erjavec za Slovensku televiziju.

Dodao je da se danas u Bruxellesu nije sastao i s hrvatskom ministricom Vesnom Pusić razgovarao o toj temi iako je to ona, po njegovim riječima, prije sastanka u Bruxellesu sama najavljivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:55