INDISKRETAN PRIJEDLOG

SLOVENSKI PREDSJEDNIK IMA IDEJU KAKO IZBJEĆI INCIDENTE NA GRANICI ZBOG ARBITRAŽE 'Neka Vlada Hrvatske diskretno napravi jednu stvar'

 Srđan Živulović/REUTERS

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Borut Pahor smatra da bi hrvatska vlada trebala dati "diskretan signal" da je spremna implementirati arbitražni sporazum o granici, unatoč javnom stajalištu da ga ne priznaje i da on na Hrvatsku nema pravne učinke, a u tom bi slučaju kako je dodao mogli biti izbjegnuti neželjeni incidenti na granici.

"Mislim da je Hrvatska shvatila da je pošteno da poštuje arbitražni sporazum koji je potpisala i presudu koju su arbitri donijeli, uz ocjenu da slovenski arbitar i dužnosnica ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik nisu znatnije povrijedili arbitražni sporazum", kazao je slovenski predsjednik za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV.

"Hrvatska će prije ili kasnije shvatiti da međunarodna zajednica želi da se taj granični spor jednom zauvijek riješi i da nema drugog rješenja osim poštovanja presude, odnosno međunarodnog prava", dodao je Pahor koji je kao predsjednik slovenske vlade 2009. supotpisao arbitražni sporazum, kao uvjet za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Pahor se suprotstavio mišljenju nekih slovenskih pravnika da je u implementaciji presude potrebno djelovati vrlo oprezno, čak ako se presuda ne bude implementirala u roku od šest mjeseci, kako namjerava vlada premijera Mire Cerara, a osobito ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

"Slovenija je dužna da u slijedećih šest mjeseci počne označavati kopnenu granicu i da implementira granicu na moru", kazao je Pahor.

Dodao je kako je začuđen mišljenjem ustavnog suca Ernesta Petriča, svoga nekadašnjeg profesora na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani, da je to proces koji bi mogao trajati desetak godina, ali da Ljubljana u međuvremenu mora izvoditi stalni diplomatski pritisak i upozoravati međunarodnu zajednicu na incidente koje Hrvatska radi na moru, kako je objasnio u razgovoru za Slovensku televiziju početkom ovog tjedna.

"Incidente možemo izbjeći tako da nam Hrvatska pošalje službenu ili diskretnu poruku da je načelno, makar i dugoročno, spremna poštovati arbitražu. Jer, bez suglasnosti Hrvatske bi implementacija presude bila jednostrani korak na koji bi Zagreb mogao reagirati protumjerama", kazao je slovenski predsjednik za POP-televiziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:29