KARL ERJAVEC

SLOVENSKI ŠEF DIPLOMACIJE NAPAO GRABAR-KITAROVIĆ 'U njezinom pismu stoji mnogo neistina, čudim se da predsjednica jedne države članice EU tako govori'

Karl Erjavec
 Laurent Dubrule / REUTERS

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je poslala pismo predsjednicima Europskog vijeća, Europskog parlamenta i Europske komisije Donaldu Tusku, Antoniju Tajaniju i Jean-Claudeu Junckeru u kojem je upozorila europske čelnike da je Slovenija načinom primjene strožih kontrola na vanjskim granicama EU-a uzrokovala višesatne zastoje na graničnim prijelazima i pozvala ih da se na granicama Hrvatske i drugih država članica hitno omogući nesmetan protok ljudi i roba, kao i dosad.

Predsjednica je dodala da je takvo postupanje Slovenije "u hrvatskoj javnosti stvorilo dojam ostvarenja neodgovornih najava nekih slovenskih političara kako Slovenija može prema Hrvatskoj poduzeti određene mjere i onemogućiti dolazak turista kao odgovor, svojevrsno sredstvo prisile ili retorzije, na stajalište Hrvatske u vezi arbitražnog postupka koji Hrvatska smatra nepovratno kompromitiranim i iza nas".

Iz Europske komisije su kratko odgovorili "da nemaju posebni komentar u vezi s pismom" i da će na njega odgovoriti. No, zato je žustro reagirao slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec koji smatra da je u pismu predsjednice RH izrečeno mnogo neistina. Erjavec je odbacio odgovornost Slovenije za gužve na granici riječima da oni naprosto provode Uredbu EU o jačanju kontrola na granicama Schengena, piše 24ur.

Erjavec je također naveo da gužve na granicama nemaju nikakve veze s arbitražnim postupkom u vezi razgraničenja u Piranskom zaljevu:

- Čudim se da predsjednica jedne od država članica EU govori o tome da neće poštivati arbitražni sporazum. Taj sporazum vrijedi jer je arbitražni sud odlučio da nastavlja postupak i njezino je ponašanje je stoga vrlo neeuropsko - rekao je Erjavec koji također smatra da Hrvatska na svojim vanjskim granicama EU ne provodi kontrole u skladu sa schengenskim režimom.

Erjavec je također rekao da ove gužve nisu ostvaraje njegovih prijetnji o blokadi turista na ulasku u RH zbog arbitražnog postupka:

- Nikada nisam izrekao takvu prijetnju, tada su zlorabili moju izjavu, što se često događa u Hrvatskoj. Još jednom ponavljam, ovo nema nikakve veze s arbitražnim postupkom. Radi se o tome da Slovenija kao dio Schengena mora poštivati uredbu EU. Ako to ne bismo radili, Schengenska zona bi se prebacila na naše sjeverne granice i tada bi mi trebali čekati na ulazak u Austriju, Italiju... U našem je vitalnom interesu da Slovenija ostane dio Schengena - rekao je Erjavec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:19