AKCIJA NAKON ŠOKA

SLUČAJ BACANJA DJECE S BALKONA IZNENADA PROBUDIO SLUŽBE: NAKON PAGA UTROSTRUČEN BROJ ŽURNO ODUZETE DJECE 'Sad je odjednom počelo stizati više prijava'

 Jure Mišković / CROPIX

Jesu li djeca koju je otac posljednjeg dana veljače bacio s balkona unajmljenog stana na otoku Pagu trebala ranije biti izdvojena iz te obitelji i zbrinuta u domu ili udomiteljskoj obitelji - pitanje je koje se najčešće postavlja tijekom bezbrojnih rasprava o sudbini četvero teško stradale djece.

Jednoznačni odgovor na to pitanje ne postoji, no čini se da su socijalni radnici nakon “slučaja Pag” mnogo oprezniji i mnogo manje spremni na rizik: statistički podaci prikupljeni od polovice centara za socijalnu skrb pokazuju da je broj djece koje su centri žurno izdvojili iz obitelji u dva tjedna nakon paške tragedije tri i pol puta veći od broja žurno izdvojene djece u dva tjedna koja su prethodila nasilju na Pagu. Konkretno, u posljednja dva tjedna veljače iz obitelji je na području 36 centara za socijalnu skrb žurno izdvojeno 8 djece, a u prva dva tjedna ožujka njih - 27.

Prosjek žurno izdvojene djece u dva tjedna nakon paške tragedije trostruko je veći i od višegodišnjeg prosjeka svih (ne samo promatranih 36) 80 centara za socijalnu skrb.

Očekivana reakcija?

- Nakon ovakvih događaja obično se poveća pritisak na centre za socijalnu skrb u smislu poduzimanja mjera u obiteljima. Prije svega, poveća se broj prijava institucija, zdravstva i školstva, ali i građana. Bilo bi dobro kad bi takva budnost i inače bila prisutna u društvu - kaže Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika, koja upravo tom povećanju prijava pripisuje i povećanje izricanja mjera žurnog izdvajanja djece.

Ističe kako većinu prijava o mogućem zanemarivanju ili zlostavljanju djece dobivaju od policije, dok su ostale institucije, osobito zdravstvene, prilično indiferentne.

- Liječnici nisu skloni prijavljivanju osim kad moraju, vrlo rijetko ćemo od njih dobiti neku ranu intervenciju. Škole su nešto agilnije, ali i njihovi su stručnjaci često skloni okrenuti glavu, jednako kao i građani: budimo iskreni, svi znamo gdje dijete noću plače zato što je bolesno, a gdje zato što je problem puno veći - kaže Karačić.

Sigurna okolina

Žurno izdvajanje djeteta je mjera u nadležnosti centra za socijalnu skrb koju, sukladno Obiteljskom zakonu, socijalni radnik može izreći na licu mjesta ako procijeni da postoji opasnost za život, zdravlje ili dobrobit djeteta koje se može zaštititi samo izdvajanjem djeteta iz neposrednoga obiteljskog okruženja. Nakon izdvajanja djeteta i smještaja u sigurnu okolinu, centar u roku od 72 sata treba predložiti sudu da verificira tu odluku, odnosno da u izvanparničnom postupku donese rješenje o privremenom povjeravanju skrbi o djetetu drugoj osobi ili sustavu socijalne skrbi. Sud to treba učiniti u roku od 10 dana.

Prema statistikama resornog Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, mjerom žurnog izdvajanja iz obitelji u periodu od 2014. do 2017. godine izdvojeno je ukupno 865 djece: njih 222 tijekom 2014., 147 tijekom 2015., 196 u 2016. i čak 300 u 2017. godini. Odredimo li, temeljem ovih podataka, koliko se djece prosječno izdvajalo u periodu od po dva tjedna, saznajemo da se radilo o, ovisno o godini, prosječno između 5,5 i 11,5 djece koja su u cijeloj državi, na području svih centara za socijalnu skrb, u promatranom periodu bila izdvajana iz obitelji žurnom mjerom. Srednji broj (8,3) čini manje od trećine broja zabilježenog u prva dva tjedna ožujka na području manje od polovice centara.

Kako bismo ustanovili točan broj izdvojene djece u dva tjedna prije i dva tjedna poslije tragedije na Pagu, svim centrima u državi uputili smo pitanja mailom (nekolicini upit nije stigao zbog nevažeće mail adrese), a odgovorilo je njih 36, među kojima su i četiri najveća centra - Zagreb, Split, Osijek i Rijeka.

Većina manjih centara odgovorila je da u sva četiri promatrana tjedna nije žurnom mjerom izdvojila ni jedno dijete. Osam centara odgovorilo je da je u promatranom periodu izricalo mjere žurnog izdvajanja. U dva tjedna nakon paške tragedije najviše je djece, više od polovice, izdvojeno na području Zagreba - njih 14, od čega, kako saznajemo, 11 djece iz iste obitelji. U dva tjedna prije nasilja na Pagu u Zagrebu nije izdvojeno ni jedno dijete.

Slijedi Čakovec, u kojem je izdvojeno četvero djece, zatim centri iz Splita i Siska, u kojima je izdvojeno po troje djece. U Osijeku je izdvojeno dvoje, a u Belom Manastiru jedno dijete.

Tijekom dva posljednja tjedna veljače, odnosno uoči nasilja na Pagu, izdvojeno je dvoje djece u Ivanić-Gradu, četvero u Sisku, te po jedno u Našicama i Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:49