OBITELJSKI SPOR

SLUČAJ DJEČAKA CESAREA Tužiteljica u sudnici Nini Kuluz priredila šok: 'Okrivljenoj očito nije stalo do brige za dijete. Tražimo odštetu od majke'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 06.10.2017. u 10:27

 • Paun Paunović / CROPIX

   

  Nakon što se Nina Kuluz na sudu u Torinu prije tri tjedna očitovala na optužbe da je 2011. godine pobjegla sa sinom Cesareom iz zajedničkog doma u Moncalieriu gdje je živjela s dječakovim ocem Alessandrom Avenatijem, idući tjedan doznat će i nepravomoćnu presudu.

  Prema talijanskom zakonu, za navedeno djelo zapriječena je kazna od jedne do četiri godine zatvora, no talijanska tužiteljica Barbara Badellino za Kuluz traži dvije godine uvjetnog zatvora ako omogući provođenje pravomoćne ovrhe nad djetetom te ga iz istih stopa preda ocu od kojeg ga je odvela kad je dječak imao 18 mjeseci!

  Osim prijedloga sankcije, Kuluz je u sudnici doživjela još jedan šok. Avenatijeva odvjetnica Gabriella Vogliotti postavila je imovinsko-pravni zahtjev u kojem traži da Kuluz plati Avenatiju više od pola milijuna kuna odštete!

  Odnos s ocem

  - Dijete godinama nije moglo vidjeti svoga oca. Ne usudim se ni pomisliti kakve se sve poteškoće mogu izroditi i kakvu je sliku o ocu tijekom vremena stvorio maleni Cesare. Okrivljenoj očito nije stalo do brige za dijete. Njegov otac i dandanas ne uspijeva normalno viđati svoga sina. Tražim uvjetnu osudu za majku, ali da se s ocem pritom stvori pravi očinski odnos i da se sin vrati ocu po sudskoj odluci - poručila je sudskom vijeću tužiteljica.

  Avenatijeva odvjetnica Gabriella Vogliotti pojasnila je novčano potraživanje svoga klijenta.

  - Tražimo 100 tisuća eura odštete od Kuluz. Taj novac bit će za Cesarea i bit će namijenjen njegovom životu u Italiji. Avenati je financijski iscrpljen. Čak je prodao jedan dio svojih poslovnih aktivnosti dok je intenzivno tragao sve ove godine za sinom kojeg je majka pretvorila u bjegunca. Avenati od početka poštuje zakone, a dodatni trošak mu je bio i pronalazak rješenja za vraćanje sina - zaključila je odvjetnica Vogliotti.

  Odvjetnik Nine Kuluz Milan Markis je čuvši sve to, pak, predložio odbačaj svake sankcije za Splićanku jer je riječ “o ženi koja je pobjegla od partnera koji se neprimjereno ponašao”.

  - Avenati ih pokušava predstaviti kao da su bili idilična obitelj iz reklame za kekse Mulino Bianco. Njegova priča je šuplja. Kuluz je strahovala za svoj život i za život svoga sina. Za Cesarea je željela miran život i izabrala je manje zlo. Radi potraživanja 100.000 eura, Nina je ostala u totalnom šoku jer Avenati osam godina nije platio ni lipe alimentacije, a sad traži da mu ona na njegov račun uplati taj iznos. Bi li ga doista, kako kaže, potrošio na dijete? - rekao je za Jutarnji list Kuluzov odvjetnik Milan Markis.

  U svoju obranu Kuluz je naglasila da “nije zločinka”.

   - Čini mi se da živim u noćnoj mori. Nije kazneno djelo braniti svoga sina i željeti mu dobro posebice nakon onoga što sam proživjela posljednjih godina veze. Bez razloga niti jedan dobar roditelj ne napušta obiteljski dom.

  Dobre ocjene

  Cesare je danas zdrav dječak, s dobrim ocjenama u školi - naglasila je u sudnici Kuluz. Unatoč njezinim optužbama, Avenati je neosuđivan čovjek protiv kojeg se nije vodio nikakav postupak za nikakvo (ne)djelo.

  Osim Avenatija i Kuluz koji se neumorno bore za sina, za Cesarea se osim hrvatske škole, interesira i OŠ u Moncalijeriju gdje ga je otac upisao prije ljeta dok je vjerovao da će ovrha nad djetetom proći lako. No nakon prve propale ovrhe, druga još uvijek sudski nije zakazana, a u međuvremenu je Avenatija zvala ravnateljica talijanske škole Valeria Fantino kako bi doznala zašto maleni nije došao na početak nastave. Baš kao što je kod nas, tako je i u Italiji neslanje djeteta u školu podležno kaznenoj odgovornosti.

  Izdvajamo