VELIKA ISTRAGA

SLUČAJ DJEČAKA MLADOG MINISTRA Kako su lokalni političari srednjoškolca iz Ludbrega upleli u političke obračune

 Screenshot

Smjena gospođe Zember (ravnateljice Opće bolnice Varaždin) je s moje strane očekivana. Upravno vijeće na čelu s gospodinom Zoranom Šantekom o tome je izrazilo svoje mišljenje, a to su danas ovom smjenom i potvrdili, navodi se u priopćenju u čijem potpisu stoji ime i prezime srednjoškolca iz Ludbrega te funkcija - mladi ministar znanosti i obrazovanja.

Priopćenje je 17. siječnja objavio lokalni portal uz fotografiju spomenutog dječaka, čiji identitet ne objavljujemo jer je riječ o maloljetniku, te otvorio političku aferu koja se proteklih dana odvijala u pozadini smjene spomenute ravnateljice bolnice.

Prijava policiji

Dječak je, pak, sljedeći dan još više 'zakuhao' kad je izjavio da nije autor sadržaja tog priopćenja, nego da mu ga je izdiktirao SDP-ov dožupan i kandidat za gradonačelnika Alen Kišić. Isprva je dožupan najavio tužbu za klevetu protiv dječaka, a zatim da će je povući, nakon što mu se dječak javno ispričao, kao i njegov otac, ustvrdivši da je, dječaku, očito, nepoznata osoba slala spomenute poruke s Kišićeva broja mobitela te ga obmanula.

Kišić je slučaj prijavio policiji.

Istodobno je iz srednje škole koju dječak pohađa u javnost procurio interni dokument naslovljen 'Zapisnik razgovora s učenikom', u čijem se potpisu navodi ime razrednice razreda u koji ide dječak, profesorice Ivane Pomahač, koja je ujedno aktivna članica SDP-a varaždinske županije i vijećnica SDP-a u Županijskoj skupštini. Na zapisniku se navodi datum 20. studeni 2016. godine, a dokument nije zaveden u školskim dokumentima jer nema navedene podatke ni o klasi ni urudžbenom broju, međutim ravnatelj škole Josip Zdelar potvrdio nam je da je upoznat s tim zapisnikom. Potvrdio je da sporni zapisnik nije dio službenog dosjea. Ali potvrdio je i da se razgovor između razrednice i učenika dogodio.

Iz tog zapisnika je vidljivo kako razrednica dječaka ispituje o aktivnostima dožupana Kišića te je uvjerena kako je dožupan želi diskreditirati. Dožupan je sve te navode demantirao, a Pomahač se ovih dana nije javljala na naše pozive.

Viber grupa

Ravnatelj škole nam je kazao kako je razrednica podnijela ostavku na mjesto predsjednice Školskog odbora, te da više neće biti razrednica razreda u koji ide dječak. Rekao je i da je ona na pitanja o tome kako je zapisnik dospio u javnost, kazala kako ga je, prenio nam je ravnatelj, 'podijelila s nekim prijateljicama preko Viber grupe'.

No, postavlja se pitanje kako je uopće moguće da se razrednica, SDP-ova vijećnica, preko srednjoškolca raspravalja sa stranačkim kolegom? I zašto dječaka, koji očito ima sklonost fantaziranju, odgovorni nisu zaštitili? Tko je zakazao: roditelji, škola, politika, sustav...?

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić odgovorila nam je da će 'zbog niza nejasnoća u ovom slučaju zatražiti izvješća o tome što se dogodilo te uputiti preporuke o zaštiti prava djeteta'.

- Cijeli ovaj slučaj pokazuje razmjere nepoznavanja i nerazumijevanja pitanja dječje participacije i sudjelovanja djece u životu zajednice, zbog čega se djetetovo pravo na sudjelovanje u pojedinim situacijama može pretvoriti u iskorištavanje djece u političke svrhe - kaže pravobraniteljica za djecu Milas Klarić.

Dječakov otac također se ispričao dožupanu Kišiću te je uvjeren da je netko njegovog sina izmanipulirao.

- Netko je mom sinu slao te poruke, a očito nije Kišić, pa smo mu se ispričali. Mobitel je sada na sigurnom, neka policija utvrdi tko je to radio, tko je njime manipulirao - kazao je dječakov otac te dodao:

- Ali, dio SDP-ovaca se danas odriče mog sina, a upravo su ga oni vodili okolo po skupovima, podržavali, obećavali mu svašta, hranili tu njegovu želju da postane političar.

Srednjoškolac je bio član lokalnog Foruma mladih SDP-a iz kojeg je, kako nam je kazao gradonačelnik Ludbrega također SDP-ovac Dubravko Bilić, izbačen.

- Izbačen je zbog neprimjerenog ponašanja, slao je SMS poruke neprimjerenog sadržaja nekim članicama stranke - rekao nam je gradonačelnik Bilić.

Riječ je o dječaku koji je često znao nositi odijelo i kravatu, predstavljati se kao mladi ministar znanosti i obrazovanja, govoriti o političkim programima, te mu je želja postati političar. Njegov djed je, doznajemo, svojedobno bio politički aktivan.

- Mislim da je bio predsjednik skupštine općine - prisjetio se gradonačelnik Bilić koji kaže da je s dječakom imao komunikaciju kad je u njegov ured došao s čelnicom Dječjeg parlamenta Danielom Ninčević tražiti pomoć za udrugu.

- Tražili su novčana sredstva za neke akcije, no savjetovao sam se s Pravobraniteljicom za djecu koja mi je sugerirala da to ne podržim - kaže gradonačelnik.

Dječak se, naime, predstavljao kao mladi ministar znanosti i obrazovanja, jer se ljetos angažirao u udruzi Svjetski dječji parlament, no voditeljica te udruge Ninčević kazala nam je jučer da su s njim prekinuli suradnju jer se nije želio baviti aktivnostima koje oni promoviraju.

- Mi propagiramo ljubav, dobrotu, zajedništvo, a on je želio raditi na političkim programima, nismo se našli, pa smo prekinuli suradnju - kaže Ninčević.

Srednjoškolac, doznajemo, i u školi ima problema, potvrdio nam je to Josip Zdelar, ravnatelj Srednje škole Ludbreg iz koje je ovih dana u u javnost procurio spomenuti zapisnik.

- To je interni dokument. Imali smo sastanak Nastavničkog vijeća na kojem smo raspravljali o tome kako je taj dokument dospio u javnost. Razrednica Pomahač nam je tada kazala da ga je podijelila s nekim prijateljicama u Viber grupi. Također smo se dogovorili da ćemo za dječaka zatražiti psihološku pomoć od Centra za socijalnu skrb. Profesorica je zasad podnijela ostavku na mjesto u školskom odboru - kazao nam je ravnatelj Zdelar.

U zapisniku profesorica Pomahač, koja je razrednica dječakovog razreda, navodi kako mu je u listopadu izrekla pedagošku mjeru opomena razrednika zbog neopravdanih sati, te da on i dalje izostaje s nastave te mu želi dati još težu pedagošku mjeru tzv. ukor.

'...rekla sam mu koje će to posljedice imati za njega. Izricanje teških pedagoških mjera povlači za sobom i službenu prijavu nadležnom Centru za socijalnu skrb... Tada je odlučio priznati kako je od ožujka 2016. bio pod utjecajem starije osobe koja obnaša visoku političku funkciju... Decidirano sam ga upitala radi li se o gospodinu Alenu Kišiću što je učenik i potvrdio. Rekao je kako ga je dotični gospodin u više navrata vozio u službenom automobilu s predizbornih skupova... Od učenika je u više navrata tražio da širi laži i klevete o meni kao njegovoj razrednici i donedavnoj stranačkoj kolegici. Učenik je rekao kako se od njega tražilo da govori na javnim mjestima kako smo se nas dvoje privatno družili, kako je on bio sa mnom nakon skupova na kavama te kako sam ga u više navrata vozila sama u svom automobilu....'.

Pokušali smo jučer doći do Pomahač, ali nije odgovarala na pozive, a Kišić sve te navode demantira te kaže da s dječakom posljednjih mjeseci uopće nije komunicirao. Štoviše, kaže da nema ni njegov broj mobitela. Međutim, potvrdio nam je da dječaka i njegovu obitelj poznaje. Na Facebook profilu dječaka vidljive su brojne fotografije na kojima je u društvu čelnih ljudi SDP-a, a i u društvu samog dožupana, pa i razrednice iz škole, SDP-ove vijećnice Pomahač. Inače, dožupan Kišić je za cijelu aferu svalio na predizbornu političku kampanju.

Sve oprošteno

- Još nije počela ni predkampanja, a mogu si samo misliti što će biti u kampanji jer znam da sam prvi favorit za gradonačelnika Varaždina. No nisam ni u snu mogao zamisliti da se jedno maloljetno dijete, jedan dobar dječak, iskorištava na ovakav ružan način. Ja sam mu u svom srcu, međutim, sve oprostio jer znam da je jedan dobar dečko - rekao je Kišić na toj tiskovnoj konferenciji, dodavši da je tužan jer mu se dogodilo 'nešto najniže što se može dogoditi u politici'.

- U ovom trenutku osjećam se dvojako, sretno i tužno. Iskreno sam sretan jer sam čovjek koji je uspio dokazati da mu se smješta nešto sa čime apsolutno nemam veze, kao što sam tvrdio od prvog trenutka ovog slučaja, kao i zbog toga što sam uspio dokazati da nikada u životu nisam telefonski razgovarao s dječakom, ali kojeg poznajem i mislim da je dobar dječak, ali ga je netko, nažalost, izmanipulirao. Taj netko nisam bio ja, već netko tko je htio upravo mene ocrniti. Budući da se to razotkrilo, sretan sam i mogu reći da se sada osjećam kao nevin čovjek koji je dokazao svoju nevinost i prije suda na kojem sam jučer podnio tužbu, i to prvi put u životu - rekao je dožupan Kišić.

Pravobranitelja za djecu Milas Klarić objašnjava da je 'jedno od temeljnih načela Konvencije o pravima djeteta načelo participacije', koje se odnosi na djetetovo pravo slobodnog iznošenja mišljenja o svim pitanjima koja ga se tiču, pri čemu je važno omogućiti da dijete to čini bez pritisaka, da je informirano o svrsi i učincima takvog izricanja mišljenja i da to čini u uvjetima u kojima će biti sigurno i zaštićeno.

Interes djeteta

- Pritom su odrasli dužni osigurati zaštitu najboljeg interesa djeteta. Djeca mogu imati svoje mišljenje o različitim pojavama u društvu, uključujući i one koje ih se ne tiču izravno, te ga mogu i privatno iznositi, ali javna objava u medijima ili korištenje izjava djece u političke svrhe, a ponekad i u političkim sukobima stranaka, mogu ozbiljno ugroziti njihovu dobrobit.

Upravo zbog takvih pojava i prijava koje dobivamo, najčešće u vrijeme izbornih kampanja, često upućujemo javni poziv i preporuku političarima i političkim strankama da vode računa o zaštiti djece i ne iskorištavaju ih za svoje probitke. Napominjem da se djeca starija od 16 godina mogu legitimno uključiti u aktivnosti političkih stranaka, u okviru organiziranja stranačke mladeži te i tako participirati u društvu, što dodatno naglašava odgovornost stranaka za rad s mladima i zaštitu njihovih najboljih interesa. Međutim, način na koji mnoge naše političke stranke reagiraju u javnosti u vezi s uključivanjem djece u različite aktivnosti koje mogu imati neprimjerene političke ili druge neželjene konotacije, nažalost, ne ulijeva nadu u to da su spremne preuzeti odgovornost za dobrobit djece, odnosno da im je zaštita prava djece doista uvijek na prvom mjestu - navodi pravobraniteljica za djecu Milas Klarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:52