OBAVJEŠTAJNI SKANDAL

SLUČAJ EMAILOVA KOJE JE OBJAVIO WIKILEAKS Šest odgovora Jutarnjeg lista na demanti Sigurnosno obavještajne agencije

Ovim putem objavljujemo navode SOA-e, ali i odgovor na svaku od navedenih točaka

Sigurnosno-obavještajna agencija u utorak je objavila priopćenje u kojem je pokušala demantirati, kako su naveli, "niz neistina i pogrešnih zaključaka" navedenih u Jutarnjem listu. Jutarnji je list došao u posjed obavještajne analize korespondencije između predstavnika hrvatske tvrtke Alfatec Group, predstavnika SOA-e i predstavnika talijanske kompanije HackingTeam o pokušaju kupnje softvera za prisluškivanje komunikacijskih platformi Viber, WhatsApp, Skype te za nadzor računala i mobilnih uređaja. Riječ je o više desetaka mailova koji su objavljeni na WikiLeaksu.

Jutarnji list nije objavio ništa što nije potkrijepljeno korespondencijom putem elektronske pošte koja se odvijala pune tri godine.

U svom priopćenju SOA navodi šest glavnih točaka, koje prema njihovim riječima, u članku Jutarnjeg lista nisu točne. Ovim putem objavljujemo navode SOA-e, ali i odgovor na svaku od navedenih točaka.

1.

SOA:

Netočno je da su u korespondenciji otkrivene osjetljive informacije koje bi mogle ugroziti nacionalnu sigurnost.

JUTARNJI LIST:

U mailovima su na više mjesta objavljena puna imena i prezimena djelatnika Sigurnosno-obavještajne agencije. Navode se registracije službenih automobila Agencije. Nadalje, detaljno su objavljene sposobnosti koje nabavom softvera obavještajna zajednica u Hrvatskoj želi dosegnuti, od prisluškivanja raznih komunikacijskih platformi do hakiranja na daljinu mobilnih i računalnih uređaja. U svim uređenim zemljama je to nedopustivo ili se smatra sigurnosnim propustom.

2.

SOA:

Netočno je da su otkriveni detalji o financijskim planovima, prioritetima, strukturi, načinu funkcioniranja te tehničkim i operativnim sposobnostima SOA-e.

JUTARNJI LIST:

U mailovima od 7. listopada 2013. te 16., 17. i 30. listopada 2014. godine Igor Stjepanović, djelatnik tvrtke Alfatec, i Massimiliano Luppi iz HackingTeama vrlo detaljno razrađuju proračunske mogućnosti SOA-e, tehničke detalje, načine plaćanja softvera, kolika je njegova vrijednost. U mailu od 7. studenoga 2014. precizira se nemogućnost da SOA i MUP financiraju ovaj projekt u 2014. te se sve prebacuje u sljedeću godinu. Javnosti je dostupan samo ukupni godišnji proračun SOA-e, a na što se troši novac je pod oznakom tajnosti pa podatke navedene u mailovima nemaju ni članovi saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Kliknite na fotografiju za uvećani prikaz

Kliknite na fotografiju za uvećani prikaz

3.

SOA:

Netočno je da se u korespondenciji spominje ravnatelj u bilo kojem svojstvu.

JUTARNJI LIST:

U mailu od 16. travnja 2014. godine Igor Stjepanović obavještava Massimiliana Luppija da je bio na sastanku u SOA-i i da su razgovarali o nedostatku novca u proračunu. “Ipak, šef agencije pokušava prikupiti neki dodatni novac za ovaj projekt, a rečeno mi je da budemo blagi optimisti u vezi s ovim projektom", napisao je Stjepanović. Dakle, ravnatelj Agencije se spominje u kontekstu borbe za osiguranje novca za nabavu softvera.

https://wikileaks.org/hackingteam/emails/emailid/10317

4.

SOA:

Netočno je da SOA ima imenovanog zamjenika ravnatelja, pa stoga nije ni moguće da se predstavnik posredničke tvrtke družio sa zamjenikom ravnatelja.

JUTARNJI LIST:

U svom ustroju SOA ima poziciju zamjenika ravnatelja i točno je da on nije imenovan. No, isto tako Jutarnji list ne tvrdi da je on imenovan, već to čini Igor Stjepanović u mailu od 15. ožujka 2014., gdje izričito navodi da će zamjenik ravnatelja SOA-e doći na sastanak u Milano i eksplicite navodi njegovo ime i prezime koje mi ovdje nećemo objaviti. Stjepanović u nekoliko navrata navodi funkciju zamjenika ravnatelja SOA-e, pa i u kontekstu druženja s njim. Dakle, samo smo citirali navode iz maila.

Kliknite na fotografiju za uvećani prikaz

https://wikileaks.org/hackingteam/emails/emailid/10356

5.

SOA:

Netočno je da je tijekom susreta bilo fotografiranja djelatnika SOA-e.

JUTARNJI LIST:

U tekstu u Jutarnjem listu nigdje ne stoji da su djelatnici SOA-e snimani. U tekstu piše da je Stjepanović od Luppija tražio da mu pošalje fotografije sudionika sastanka, ali mu Luppi odgovara da bi to bilo problematično i odbija to učiniti. Dakle, nigdje u tekstu ne stoji da su djelatnici SOA-e fotografirani.

Kliknite na fotografiju za uvećani prikaz

6.

SOA:

Netočno je da su objavljeni dosad nepoznati e-mailovi u odnosu na one objavljene u srpnju 2015.

JUTARNJI LIST:

Mailovi su objavljeni u srpnju 2015. godine i Jutarnji list nije objavio da ih objavljuje prvi i ekskluzivno. Prvi smo objavili obavještajnu analizu tog sadržaja. Također smo se prvi pozabavili detaljima tih mailova od objave imena djelatnika SOA-e te tehničkim detaljima korespondencije. Smatramo da javnost ima pravo biti upoznata s tim detaljima bez obzira na to koliko je prošlo vremena od objave tih dokumenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 12:01