ZAŠTITA DJECE

Slučaj Jagoda: Tuže državu i traže 10.000 eura odštete za svako dijete

Jagodinom i Ivičinom sudbinom bavit će se i Europski sud za ljudska prava

ZAGREB - Viša asistentica na Institutu društvenih znanosti “Ivo Pilar” dr. Ivana Radačić i odvjetnica Ines Bojić u ime Centra za mirovne studije i Kuće ljudskih prava danas su podnijele Europskom sudu zahtjev za utvrđivanje odgovornosti države u kršenju prava djece te traže da se Jagodi i Ivici dodijeli pravična naknada, svakome u visini od 10.000 eura.

Ovaj predmet je važan

- Odlučile smo poslati zahtjev kako bismo zaštitili prava djece jer nije očekivati da će to učiniti roditelji i skrbnik postavljen od strane centra za socijalnu skrb budući da se povrede većim dijelom odnose upravo na centar. Također, smatramo da je iznimno važno da Sud raspravi ovaj predmet jer slučaj Jagode i Ivice otvara važna pitanja efikasnosti sustava zaštite djece od nasilja u obitelji u Hrvatskoj - kažu autorice zahtjeva.

Od Suda traže da izrekne privremene mjere kojima bi se djeca držala dalje od obitelji do donođenja odluke Suda.

- To je presedan jer ne znam da je itko na sudu do sada tražio privremenu mjeru izdvajanja djeteta iz obitelji. Takva se mjera izriče kad određena osoba mora biti deportirana u zemlju u kojoj postoji velika vjerojatnost da će biti podvrgnuta mučenju. No, mi smatramo da u Ivičinom slučaju itekako ima osnova za izricanje takve mjere - kaže dr. Radačić.

Propusti na više razina

Propuste, a time i odgovornost države kad su u pitanju Jagoda i Ivica vide na nekoliko razina.

Prvo, smatraju kako je država napravila propuste u postavljanju i kontroli nadzornika koji je godinama nadzirao Jagodinu i Ivičinu obitelj, a nije primjetio zlostavljanje. Nadalje, nisu poduzeti svi koraci da se djeca zaštite od obiteljskog nasilja.

Čak ni nakon potvrde sumnje na seksualno zlostavljanje djevojčica nije odmah odvedena u dom, nego je vraćena roditeljima.

Iz roditeljskog doma policija ju je vodila na psihološke obrade, a od roditelja je izdvojena tek desetak dana nakon završetka nalaza.

Ivica uopće nije izdvojen iz obitelji.

Zašto nitko nije osuđen?

Autorice tužbe upozoravaju da se državno odvjetništvo u postupku protiv Jagodinih roditeljima ograničilo samo na kazneno djelo nasilnog spolnog odnošaja s djetetom, da nisu pokrenuli nikakve postupke protiv majke koja je znala što se događa, da nikoga nisu teretili za Ivicu te da je u konačnici u presudi utvrđeno da je Jagoda imala osobno iskustvo seksualnih odnosa i da ju je majka tukla, a da bez obzira na to nitko nije osuđen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:04