OSUDE ZBOG IZJAVE U KB DUBRAVA

SLUČAJ MLADE I LIJEPE MEDICINSKE SESTRE Oglasio se i ministar Kujundžić: To nije bila moja seksistička izjava, nego prijateljski pozdrav, šala...

 
 Foto: Marko Todorov / CROPIX

“Lako je tebi kad imaš mladu i lipu glavnu sestru!” Ne, tu rečenicu nije izgovorio ovih dana često spominjani kirurg iz KB-a Dubrava, nego glavom i bradom ministar zdravstva Milan Kujundžić. Tu neprimjerenu seksističku izjavu uputio je na Dan bolesnika ravnatelju Srećku Marušiću baš u KB-u Dubrava, vjerojatno nastojeći biti duhovit na potpuno neprimjeren način.

Seksistička izjava dogodila se samo koji dan nakon što je u istoj bolnici izvanredni otkaz dobio ortoped prostak koji nije znao komunicirati ni s pacijentima ni s osobljem bolnice, odnosno medicinskim sestrama i liječnicima. Ministar koji je jedno vrijeme bio i ravnatelj otpuštenom ortopedu komentirao je prozivke na svoj račun po kojima je i sam trebao kao nadređeni odavno reagirati, rekavši da se radi o spinu (!?), odnosno da je tada reagirao kaznom - opomenom. No, kao da se ništa nije dogodilo, ministar je mrtav hladan “zabrazdio” u neprimjerenu retoriku prema medicinskim sestrama.

Loš primjer

Reagirala je jučer na Kujundžićevu retoriku i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, istaknuvši da javne osobe snose posebnu društvenu odgovornost te da moraju voditi računa o tome da svojim izjavama i stavovima utječu na formiranje percepcije velikog dijela javnosti koja bi takvu retoriku mogla uzeti za primjer vlastitih stavova ili ponašanja.

Pravobraniteljica također naglašava da smo se kao društvo opredijelili za ravnopravnost žena i muškaraca, a javne osobe su te koje, prije svih ostalih, svojim primjerom moraju promovirati načela ravnopravnosti izbjegavajući spolne stereotipe i seksizam.

- Vrijednost medicinskih sestara i njihov doprinos društvu sigurno se ne mjeri njihovom mladošću ili ljepotom, nego stručnošću i brigom za bolesne. Budući da se tako ne bi komentirala muška osoba, izjava ministra se temelji na seksističkom poimanju ženske uloge isticanjem, za medicinsku sestru, potpuno nevažnih karakteristika - zaključuje Višnja Ljubičić.

Na Kujundžićevu retoriku reagirale su i medicinske sestre.

- Teško je shvatiti kako ljudi na takvim funkcijama ne razmišljaju o izgovorenoj riječi. Medicinske sestre rade ozbiljan i odgovoran posao i potpuno je nevažno jesu li mlade i lijepe, ali je važno jesu li stručne i kompetentne za posao koji rade - kaže Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara. Naglašava kako je u Hrvatskoj očito puno toga izmaknulo kontroli pa je za neke postalo važnije je li netko “lijep i mlad”, nego je li stručan.

Isprika?

Nakon što je njegova izjava u javnosti naišla na žestoke kritike, ministar je rekao kako svim medicinskim sestrama pristupa s uvažavanjem te da duboko cijeni njihov rad i predanost. - Izražavam žaljenje ako je prijateljski pozdrav izrečen u šali mojoj kolegici s kojom radim više od 25 godina bio neprimjeren - kazao je Kujundžić, pokušavši se ispričati za svoju seksističku izjavu.

Isprika ministra Kujundžića

Suočen s brojnim negativnim komentarima nakon izrečenog tijekom posjeta KB Dubrava, ministar zdravstva Kujundžić poslao je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

„Svim medicinskim sestrama pristupam s uvažavanjem i duboko cijenim njihov rad i predanost. Iskreno mi je žao ukoliko se netko osjetio povrijeđen, ali me isto tako kulturološki i sociološki brine ako netko interpretira kao „seksistički ispad“ kolegijalni i prijateljski pozdrav, te u šali izrečen kompliment glavnoj sestri da je „mlada i lipa“ i nakon što 37 godina časno i požrtvovno radi kao medicinska sestra. Ja kao liječnik dobro znam koliko je važan i odgovoran posao medicinske sestre i nipošto ne želim da se moje riječi interpretiraju kao potcjenjivački stav prema mojim kolegicama. Izražavam žaljenje ako je prijateljski pozdrav izrečen u šali mojoj kolegici s kojom sam radio u KB Dubrava više od 25 godina, bio neprimjeren.“

S poštovanjem,

Ministarstvo zdravstva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:48