NSTAVLJENO SUĐENJE

SLUČAJ PLANINSKA Svjedokinja: 'Procjenu vrijednosti zgrade naručilo je Čobankovićevo ministarstvo'

Zagreb, 190314.Zupanijski sud na Zrinjevcu.Sudjenje bivsem premijeru Ivi Sanaderu i drugima u slucaju Planinska.Na fotografiji: Ivo Sanader.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Zaposlenica tvrtke koja je po tvrdnjama tužiteljstva preuveličala vrijednost zgrade u Planinskoj, od čije je prodaje bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader navodno dobio 17 milijuna kuna provizije, posvjedočila je kako je mimo uobičajene prakse na vještačkom elaboratu kao naručitelj bilo navedeno Ministartsvo regionalnog razvoja koje je u konačnici tu nekretninu kupilo od Mesnica Fiolić.

Snježana Jurišić koja je lektorirala elaborat građevinskog vještaka Mate Bitange u sudnici je kazala da je ministarstvo na naslovnici bilo navedeno kao naručitelj, što nije bilo uobičajeno jer se prema internim pravilima naručitelji na naslovnici nisu navodili.

Ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković ranije je priznao optužbe da je pogodovao bivšem premijeru pristavši da njegovo ministrstvo otkupi precijenjenu zgradu od HDZ-ova zastupnika Stjepana Fiolića koji je na sudu potom detaljno ispričao kako je Sanaderu nakon kupoprodaje nosio milijunsku proviziju u kutiji za hrenovke.

Nakon što je Čobanković osuđen na rad za opće dobro uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi ostao je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade.

Zaposlenica Mlinarevićeve tvrtke Inženjerski biro Jelena Dragišić na sudu je ispričala da je prepisala rukom napisan elaborat koji joj je donio vještak Bitanga. Posljednja izmjena, kazala je, napravljena je 12. veljače 2009. na što su Mlinarevićevi odvjtnici upozorili da je Bitanga kazao kako je prijepis dao napraviti tek 17. veljače.

Stoga su predložili da se napravi informatičko vještačenje računala Jelene Dragišić, kao i da prijepis elaborata uđe u sudski spis, no sudsko vijeće to nije prihvatilo.

Suđenje se nastavlja 8. travnja za kada je, među ostalima, kao svjedok ponovno pozvan Sanaderov ministar Božidar Pankretić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:01