PRIOPĆENJE

SLUČAJ PROMETNE NESREĆE U KOJOJ JE TEŠKO OZLIJEĐENA DJEVOJČICA Državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu protiv ministrice Žalac

 
Gabrijela Žalac
 Goran Mehkek / CROPIX

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima odbacilo je kaznenu prijavu podnesenu protiv ministrice Gabrijele Žalac podnesenu protiv nje zbog izazivanja prometne nesreće, priopćeno je danas.

Podsjetimo, Žalac je 9. ožujka u Vinkovcima skrivila prometnu nesreću u kojoj je teško ozlijeđena 10-godišnja djevojčica. Podsjetimo, ministrica je vozila s nevažećom vozačkom dozvolom zbog čega je dio javnosti i političke scene odmah zatražio njezinu ostavku.

Dva dana nakon nesreće izašla je pred novinare i kroz suze rekla: 'Priznajem sve što se dogodilo onaj dan, policija će reći sve o tome, ispričavam se hrvatskoj javnosti, rekla je u suzama Gabrijela Žalac na pressici te otkrila da joj je vozačka dozvola istekla još 2016. godine.

U subotu zbog šoka nisam bila u stanju dati izjavu. To ne bih poželjela da se nikome dogodi. Krenula sam u trgovinu i izletjela mi je pod auto. Pozvali smo hitnu i policiju, prevezena je u vinkovačku bolnicu, a od tamo u KBC Osijek. Jako sam potresena, ne znam što da kažem. Za vozačku dozvolu nisam ni znala da mi je istekla, ali to me ne opravdava. Istekla je 9. lipnja 2016. godine. Meni je samo drago da je djevojčica dobro. Posjetila sam ju u KBC-u Osijek u subotu. Najvažnije mi je da će sve biti s njom u redu. Premijeru sam već u subotu ponudila svoju ostavku. Jutros sam ponudila mandat na rapsolaganje. Uopće me ne opravdava da imam nevažeću vozačku dozvolu. To je takav splet okolnosti... Pored moje ulice je dijete istrčalo, ja sam je pokušala izbjeći, srećom da nitko nije naišao iz suprotnog smjera...', rekla je Žalac kroz suze.

Dodala je da je tek na policijskom uviđaju shvatila da joj je vozačka istekla. S premijerom Plenkovićem je, kaže, razgovarala čim se nesreća dogodila.

'Ja sam ponudila ostavku iz moralnih i drugih razloga. Premijer će vam reći hoće li ju prihvatiti...', dodaje ministrica Žalac.

'Toliko sam u šoku da vam nemam što drugo reći osim priznati sve što se taj dan dogodilo. Ja se ispričavam hrvatskoj javnosti, a i šire. To se dogodilo iz neznanja koje me ne opravdava, misleći da mi dozvola traje duže a ne 10 godina... Ja to naprosto nisam znala', kaže Žalac i dodaje da je vozila možda brzinom od 30 ili 40 kilometara na sat. Jednostavno nisam znala da mi je vozačka istekla. Ja vozim auto jedino kad dođem u Vinkovce, vikendom ', ističe Žalac i dodaje da bi bilo lijepo da policija građane obavijesti kada im neki dokument ističe.

Istog dana premijer Plenković javnosti je otkrio kako nije prihvatio njenu ostavku te kako ona nastavlja raditi svoj posao. 'Razgovarali smo više puta, došla je danas i primio sam je. Ona je spremna prestati biti ministrica. To je s njene strane potez koji je vrlo korektan i moralan. Ja sam razmišljao od subote, i jučer i danas. Ovo što se dogodilo je nešto što se u okolnostima moglo dogoditi i drugima. Ono što je propust s produljenjem vozačke dozvole nije nešto zbog čega bih tražio od nje da napusti Vladu. Ona će svoj posao, kada malo splasne šok, moći nastaviti raditi dobro. Prema tome, ona ostaje ministrica', zaključio je 11. ožujka Plenković.

Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti:

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je 10. srpnja 2019., na temelju čl. 206. st. 1. toč. 4. Zakona o kaznenom postupku, donijelo rješenje o odbačaju kaznene prijave podnesene protiv hrvatske državljanke (1979.) zbog kaznenog djela izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1. i 2. Kaznenog zakona, koje da bi bilo počinjeno na način da je 9. ožujka 2019. oko 10,00 u Vinkovcima, upravljajući osobnim vozilom i kršeći odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, skrivila prometnu nesreću u kojoj je dijete (2009.) zadobilo teške tjelesne ozljede. (16. 7. 2019.)

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je po primitku obavijesti Postaje prometne policije Vinkovci o prometnoj nesreći koja se dogodila 9. ožujka 2019. oko 10,00 u Ulici Ćirila i Metoda kod kbr. 42A (Vinkovci), a u kojoj je ozlijeđeno dijete, provelo izvide, da bi potom 18. ožujka 2019. zaprimilo i kaznenu prijavu jedne političke stranke. Na temelju tako prikupljenih podataka, državno odvjetništvo je provelo i istraživanje, tijekom kojeg je pribavljena relevantna medicinska dokumentacija, karton vozača službene evidencije Policijske uprave vukovarsko-srijemske, a provedene su i dokazne radnje ispitivanja svjedoka i osumnjičenice, kao i dokazna radnja kombiniranog sudsko-medicinskog i prometnog vještačenja.

Iz rezultata svih, tijekom izvida i provedenog istraživanja prikupljenih dokaza i podataka, proizlazi da ne postoji osnovana sumnja da je navedena 40-godišnja hrvatska državljanka svojom vožnjom prekršila odredbe čl. 51. st. 1. ni čl. 38. st. 1. i 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kao niti da je kršenje odredbe čl. 196. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama u uzročno-posljedičnoj vezi s nastupjelom posljedicom.

Stoga ne postoji osnovana sumnja da je kršenjem navedenih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama počinila kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1. i 2. Kaznenog zakona ili eventualno neko drugo kazneno djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:20