REAKCIJE IZ HRVATSKOG SABORA

'Slučaj Purda je velika katastrofa, nemar i izdaja. Izručuje se nevin čovjek'

Sarajevo, 010211.Danas se u skladu s ekstradicijskom procedurom optuzeni vukovarski branitelj Tihomir Purda u pratnji odvjetnika Josipa Muselinovica i Ane Primorac pojavio pred sucem suda BiH u Sarajevu, Halilom Lagumdzijom kako bi se izjasnio o zahtjevu za izrucenje Srbiji.Foto: Tuzilastvo BiH - Handout / CROPIX
 Tuzilastvo BiH - Handout / CROPI

ZAGREB - Saborski zastupnici, predstavnici stranaka, slažu se kako sud u BiH nije smio odlučivati o izručenju Tihomira Purde , u čemu ga je trebala spriječiti Hrvatska. Imaju, međutim, suprotne stavove o tome tko je to trebao spriječiti.

Andrija Hebrang (HDZ) drži da se problem odavno mogao riješiti na razini predsjednika Hrvatske i Srbije.

- Poznato je da postoji grupa hrvatskih branitelja optuženih na temelju priznanja koja su dali pod batinama u srbijanskim logorima. To se rješava na razini predsjednika država, i ne smije doći do pravosuđa", izjavio je Hebrang.

Ante Kotromanović (SDP) drži da je moguće Purdino izručenje Srbiji "jedna velika katastrofa, nemar i izdaja, prvo hrvatskog građanina, a potom i branitelja".

Sud u BiH: Tihomir Purda može biti izručen Srbiji

"Žao mi je što smo se doveli u situaciju da se čovjeka koji je evidentno nevin, koji se borio na prostoru Hrvatske i nikad nije prešao njenu granicu, izručuje za nešto za što smo sami utvrdili na nije počinio", rekao je.

"Svi smo krivi jer se jednoj ozbiljnoj državi to naprosto ne smije dogoditi", istaknuo je Kotromanović te dodao:

„Trebalo je spriječiti okolnosti i uzroke pod kojima je optužnica uopće i podignuta, ili barem Purdu izvijestiti o njezinu postojanju“.

Postupak u slučajevima kada druge države traže izručenje hrvatskih državljana davno su trebale dogovoriti institucije pravosuđa i policije, kako bi se svi takvi slučajevi mogli procesuirati u Hrvatskoj, smatra Vesna Pusić.

Ona je upozorila da se koordinacija Državnog odvjetništva, Vrhovnog suda i MUP-a zadnji puta sastala prije 10 godina, a da je upravo njihova zadaća da dogovore postupanje u slučajevima kakav je onaj Purde.

"Ne mogu se miješati u postupak, no nadam se da će slučaj ispred pravosudnih institucija Srbije završiti pravedno i u skladu sa zakonom", rekla je Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:54