PRIHVAĆEN ZAHTJEV ZAGREBA

SLUČAJ ŠVICARAC Bruxelles Hrvatskoj odredio novi rok: 'Odgovor o franku pošaljite nakon izbora'

Donald Tusk, Tihomir Orešković i Jean-Claude Juncker
 Reuters

Hrvatska još uvijek nije odgovorila Europskoj komisiji na pismo koje je upućeno 16. lipnja ove godine, koje je prvi korak ka otvaranju procedure o kršenju prava EU zbog konverzije kredita iz švicarskih franaka u eure, iako je rok za to prošao.

Međutim, kako doznaje Jutarnji list iz izvora Europske komisije, Hrvatska je tražila i dobila novi rok da odgovor pošalje do 17. rujna. Očito je da se radi o izbjegavanju odgovora prije održavanja izbora, kako bi se izbjeglo da i to postane jedna od tema tijekom kampanje, a u EU nagađaju da bi Hrvatska mogla zatražiti još jednu odgodu roka i nakon 17. rujna.

Tada se može pozvati na to da su tek održani izbori i da se čeka eventualno sastavljanje Vlade.

Tražili produljenje

Europska komisija poslala je pismo još 16. lipnja, što znači da hrvatska Vlada ima rok da odgovori do sredine kolovoza. Tada je taj postupak, nakon učestalih upozorenja, pokrenut protiv hrvatske Vlade jer je Europska komisija, nakon duge analize, došla do zaključka da taj zakon ugrožava načela slobode kretanja kapitala, nije proporcionalan i omogućava konverziju svima, bez obzira na sposobnost vraćanja kredita.

Europska je komisija smatrala da retroaktivna primjena tog zakona ugrožava načelo pravne sigurnosti i predvidljivosti, što utječe na slabljenje povjerenja investitora u hrvatsku ekonomiju.

Točke prijepora

Komisija smatra da će banke snositi gotovo cijeli teret od oko milijardu eura zbog konverzije, i da se ne uzima u obzir uopće sposobnost korisnika kredita i to jesu li taj kredit uzeli za stan u kojem žive ili za nešto drugo.

Izvori iz Komisije navode da tijekom svojih istraga “nisu našli raširenu praksu postojanja nepoštenog komercijalnog ponašanja prema klijentima koja bi opravdavala tako dalekosežne mjere”.

Izvori iz Europske komisije, kada je potvrđeno da je učinjen prvi korak ka pokretanju postupka protiv Hrvatske, rekli su da je hrvatska Vlada najavljivala da će razgovarati s bankama kako bi se pronašlo proporcionalno rješenje uz “poštenu podjelu tereta”.

“Međutim, dosad nije pronađeno nikakvo rješenje, niti je predloženo, iako je Komisija upozorila na hitnost ovog pitanja”, rekli su tada izvori iz Komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:40