PRIJETI MU STROGA KAZNA

SLUČAJ U RIJECI Muškarac u vezi sa dvostruko mlađom djevojčicom, dobili su i dijete, a sad mu prijeti 12 godina zatvora

Ilustracija
 Sergej Drechsler / CROPIX

Cijela Rijeka bruji o slučaju koji se ovih dana našao na tamošnjem Županijskom sudu, gdje je muškarac optužen za spolni odnos s dvostruko mlađom djevojčicom koja mu je rodila i dijete.

Kako piše Novi list, muškarca se tereti da je u dobi od 29 godina stupio u intenzivnu emotivnu vezu s djevojčicom koja je u to vrijeme imala samo 14 godina i bila je učenica osmog razreda osnovne škole. Veza je potrajala te je djevojčica u dobi od 15 i pol godina rodila zdravu djevojčicu. Čini se da do istrage ne bi ni došlo da nije bilo trudnoće. No, alarm je oglašen kada je jedna pedijatrijska ordinacija javila da imaju potvrđen slučaj maloljetničke trudnoće, što su po zakonu dužni prijaviti.

Tada se počelo rasplitati klupko ove neobične veze, koja traje i danas, te se par namjerava i vjenčati. Tako je ustanovljeno da su djevojčica i duplo stariji muškarac svojevoljno stupili u vezu, odnosno nije bilo nikakve prisile. Bez obzira na to, Kazneni zakon je jasan, te propisuje kaznu od tri do dvanaest godina zatvora za osobu koja stupi u seksualne radnje s djetetom mlađim od 15 godina.

Tužiteljstvo naglašava da je, kako piše Novi list, "dijete prije 15. godine još neiskusno, nije dovoljno zrelo da bi moglo shvatiti koje ga štetne posljedice psihičke ili fizičke prirode mogu zadesiti ako stupi u spolne odnose". Mlada majka, koja je rodila dijete optuženiku, u sedam je navrata pozivana na ročište na sud radi svjedočenja, ali se ni jednom nije pojavila, pravdajući to zdravstvenim tegobama.

Na sudu je ispitana čitava obitelj djevojke. Majka je ispričala da je u početku bila šokirana, no kada je shvatila koliko se par voli i poštuje, odnos joj više nije smetao. Dapače, prema optužnici, par je odnose imao i u njihovoj obiteljskoj kući. Majka je, kaže, pokušavala zabraniti dolazak svom "zetu", no čim je to učinila zaredali su djevojčini bjegovi od kuće, jer je odlazila prespavati kod dečka.

Otac, koji se u međuvremenu razveo od supruge, rekao je da se protivio odnosu svog djeteta s 29-godišnjakom (danas ima 32 godine), te da su je vodili u obiteljsko savjetovalište, no ona od veze s njim nije htjela odustati.

Baka i djed bili su, rekli su na sudu, šokirani vezom do mjere da je djedu pozlilo i završio je u bolnici kada je saznao da je njegova maloljetna unuka trudna. Novi list piše kako se tek očekuje rješenje suda o tome hoće li početi suđenje ili će se muškarac (koji se brani šutnjom) i tužitelji dogovoriti oko visine kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:51