RASKALAŠENE ZABAVE

Smeta im buka i gola mladež: Mještani Novalje traže referendum o Zrću!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.04.2012. u 11:00

Zvonimir Krstulović / CROPIX

Urbanistički plan uređenja Zrća nije prošao na Gradskom vijeću, a SDP, zajedno s velikim brojem građana, traži izjašnjavanje o promjeni koncepta tog carstva zabave

Buka, mladi koji pijani i potpuno goli šetaju centrom grada, odlazak obiteljskih gostiju i propadanje obiteljskog smještaja koji u sezoni postiže cijenu od tek 7 eura, uz ostalo, su posljedica razvoja Zrća čiji koncept treba hitnu promjenu i oko toga se građani trebaju izjasniti – referendumom, piše Novi list .

Poručeno je to sa skupa znakovitog naziva "Novalja i Zrće – dva svijeta, jedna budućnost", održanog u Novalji u organizaciji Gradske organizacije SDP-a. Meka zabave, poznata u svijetu, ima i svoje naličje, o čemu su se izjašnjavali članovi Gradskog vijeća, ali i velik broj građana.

– Želimo to staviti pod kontrolu, preispitati dobre i loše strane te bez politiziranja čuti glas naroda o tome što hoćemo od Zrća. Klubovi počinju razvijati festivalsku ponudu, što znači sve skuplja i sve značajnija imena svjetske glazbene scene. Međutim, to znači jače razglase, veću buku i dolazak festivalske publike koja tu boravi tri do najviše četiri dana, ima nizak budžet, od čega najveći dio odlazi na ulaznice. Da ne spominjemo učestala neprimjerena devijantna ponašanja, uz što se ugostiteljska ponuda mora prilagoditi tom »kebab i hostelskom« tipu gostiju koji ne traži ni našu povijest, kulturu, gastronomiju. Iznajmljivači dobivaju mizerne iznose za svoje usluge, a i lokalna zajednica u proračun dobiva od poreza na promet alkoholnim pićima tek oko 600 do 700.000 kuna, rekao je Boris Šuljić , predsjednika Kluba vijećnika SDP-a.

Na skupu nije bilo HDZ-ovog gradonačelnika Ivana Dabe niti predstavnika Turističke zajednice, iako su u novaljskom SDP-u ustvrdili da su ih višekratno pozivali na skup, piše Novi list .

Izdvajamo