ŽELJE I IDEJE ŠEFA HDZ-a

SMETAJU MU AFERE Karamarko planira čistku nakon izbora: 'Vaso je postao veliki uteg za stranku'

Uglednim članovima stranke predsjednik se jednostavno prestao javljati na telefon
Zagreb, 230414.Hotel Westin.HDZ je organizirao skup pod nazivom "Investicijski potencijali Hrvatske" na kojem se zeli dati odgovore kako poboljsati investicijsku klimu, prezentirati strateske projekte te kako ih financirati.Na fotografiji: Martin Pastuovic, Tomislav Karamarko.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko, doznajemo, nakon izbora za EP 25. svibnja planira napraviti i svojevrsnu čistku u stranci. Prvi koji bi mogao biti smijenjen je, kako se priča u HDZ-u, glavni tajnik Milijan Brkić.

- Karamarko smatra kako je Brkić nakon svih afera postao uteg za stranku. Već neko vrijeme želi ga maknuti s pozicije glavnog tajnika. Vjerujem kako će službeno obrazloženje za smjenu glasiti kako se Brkić povlači s funkcije zbog zdravstvene situacije - otkrio je izvor iz HDZ-a. Dodao je i kako postoji varijanta da se Brkić i politički tajnik Tomislav Čuljak samo zamjene za funkcije, te da je Čuljak ojačao svoju poziciju u HDZ-u otkako je Brkić na bolovanju.

Zbog zdravstvenih problema Brkić nije bio nazočan ni na motivacisjkom Saboru HDZ-a. No, zanimljivo je što Brkića te subote s pozornice u Ciboni nije pozdravio niti jedan od govornika. Nije ga se sjetio ni šef Karamarko koji je jučer, 20. svibnja proslavio točno dvije godine na čelu HDZ-a. Istovremeno je Karamarko prekršio i Statut HDZ-a jer je s tim datumom protekao rok za održavanje Izvještajnog sabora HDZ-a. Naime, prema Statutu stranke, HDZ-ovci svake četiri godine moraju održati opći Sabor stranke, a svake dvije godine - Izvještajni što nisu učinili. Umjesto toga održali su u godinu dana dva motivacijska skupa koja nisu propisana Statutom.

I dok Karamarko s motivacijskih skupova pokušava demonstrirati slogu i jedinstvo, naši izvori iz vrha stranke tvrde kako sloge nema ni u Predsjedništvu HDZ-a. U javnosti je već poznato da je Karamarko u sukobu sa zamjenikom Dragom Prgometom. A između njih dvojice je, kako doznajemo, došlo do okršaja i to pola sata prije početka Sabora u Ciboni. A, osim Prgometa, Karamarko na ledu drži čak četiri od šest potpredsjednika HDZ-a. U nemilosti su, doznajemo, Božidar Kalmeta, Dražen Bošnjaković, Dubravka Šuica i Marijan Coner, dok su preostali - Božo Galić i Damir Jelić u nešto boljoj poziciji. - S većinom njih Karamarko razgovara samo kad ih sretne na stranačkim skupovima.

Ako ga netko nazove, rijetko se javlja na telefon ili zakaže razgovor, pa se uopće ne javi. S nekima od nas se nije čuo mjesecima. Nikada ne održava ni sastanke s nama, niti se konzultira. Jednostavno nas ignorira, a nismo upućeni ni u odluke koje se donose - komentiraju izvori iz Predsjedništva. Kažu kako nema posebnog razloga zašto su neki na ledu.

- Predsjednik je takav. Kad mu trebate nazivat će vas stalno, a kad procijeni da od vas više nema koristi, lako vas se odrekne. Neki od članova Predsjedništva po njegovu su nalogu ulazili i u sukobe s kolegama, a sada je i tim najlojalnijima okrenuo leđa - kažu naši sugovornici. Ističu kako su članovi kojima šef redovitije komunicira Oleg Butković, Josipa Rimac, Franjo Lucić, Gordan Jandroković, Miro Kovač, Andrija Mikulić i donekle Ante Sanader, dok sve ostale uglavnom ignorira. - Svi smo mi u Predsjedništvu uglavnom statisti. Sve nam se samo priopći kad se već o tome dogovore Karamarko, Čuljak i Brkić - požalio se dio članova Predsjedništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:23