JEDAN OD DVOJICE

SMIJEH U SABORU Stazić od Reinera prepisao 'bedasti i glupi' amandman, čak je i sam glasao protiv, ali šef Sabora je glasao - ZA!

 Damjan Tadić/Cropix

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner podržao je u ponedjeljak amandman na prijedlog državnog proračuna kojim je SDP-ov zastupnik Nenad Stazić tražio da se s milijun kuna s Ureda predsjednice "pojača" pomoć u nastavi za studente s invaliditetom, iako je sam Stazić glasovao protiv takvog amandmana rekavši kako se radi o prekopiranom "glupom i bedastom" amandmanu kojeg je lani podnio Reiner.

"Ovo je nesporazum", reagirao je Stazić na riječi ministra obrazovanja Predraga Šustara da Vlada ne prihvaća takav amandman. "To nije moj amandman, jest bedast i glup, ali nije moj. Ja sam ga prepisao, a lani ga je predložio predsjednik Sabora, koji je uložio 77 amandmana u kojima je skidao sredstva s Ureda Predsjednika Republike. Imao sam namjeru prepisati svih 77 njegovih amandmana, ali mi se nije dalo", kazao je Stazić.

Najavio je kako će Klub SDP-a glasovati protiv predloženog amandmana, ali očekuje da će ga podržati Reiner i svi HDZ-ovi zastupnici koji su ga lani podržali. No, većina je odbila taj i druge amandmane kojima je Stazić predložio da se više novca izdvoji za znanost i obrazovanje te uzme Uredu predsjednice.

Stazić se pritom osvrnuo i na činjenicu da se ranije prihvaćenim amandmanom Mosta smanjuju sredstva Uredu bivšeg predsjednika i upitao bi li se i Franji Tuđmanu, da je živ, smanjivala sredstva.

"Bili bi manji od zrna gorušice, bili bi niži od trave, tiši od vode. Obzirom da Vlada, a ni HDZ očito ne cijene akademika Reinera u dovoljnoj mjeri da prihvate njegove amandmane, on glasa za, a vi protiv, ja ću povući ostale amandmane", rekao je Stazić.

Reiner je bio jedan od samo dva zastupnika koji su podržali taj amandman, što je izazvalo salvu smijeha u Saboru.

Kako je ranije najavljeno, Vlada je djelomično prihvatila amandman HSLS-a i Mosta kojim se smanjuju sredstva za političke stranke u korist Hrvatske zaklade za znanost. Iako su HSLS i Most predlagali da se napravi preraspodjela nešto više od 14 milijuna kuna, Vlada je pristala na samo 7,8 milijuna kuna, tako da će stranke ove godine dobiti jednako kao i lani, a ministar financija Zdravko Marić najavio je skore izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:27