KREŠIMIR MACAN

SMIJENJENI PREMIJEROV SAVJETNIK 'Grmoja je napisao pamflet pun laži, odgovorio sam mu: Hrast uvijek ostaje Hrast...'

Krešimir Macan je komunikacijski stručnjak, govori o odlasku s mjesta premijerova osobnog savjetnika
Krešimir Macan, 2017.
 Darko Tomas / CROPIX

1. Gospodine Macan, pa što se to događa, jeste li vi smijenjeni ili ste otišli sami? U odluci predsjednika Vlade stoji “na osobni zahtjev”, a čitamo da vas je premijer smijenio. O čemu je riječ?

- Ne mogu vam ja tu ništa dodatno komentirati, jedino bi možda nekome trebalo pročitati odluku ako ne zna čitati.

2. Što je u stvari vaš krimen? Koliko vidim, napisali ste tri riječi komentara na nečiji tvit, dodali ste kako “meki državi udar” nije uspio. Ne prozivate nikoga, ne proglašavate doček ustaškim, niste rekli nijednu jednu lošu riječ na račun “vatrenih” i izbornika Dalića, Thompsona nigdje ne spominjete. U čemu je problem?

- Sve ste rekli sami, tu vam nemam što dodati. Obično vidiš ono što želiš vidjeti.

3. Ali ste, izgleda, neoprezno ostavili prostora za razne interpretacije?

- Da, čini se da ironija nije zahvalna u tako kratkoj pisanoj formi…

4. Malo sam bacio oko kako je sve počelo. Portal narod.hr koji vam je u srijedu u usta stavio ono što izgleda niste nikad sami rekli, od ranog ponedjeljka pokušavao je imputirati da premijer Plenković uređuje glazbeni program dočeka, iako su organizatori bili isključivo Grad Zagreb i HNS. Nastavili su i kad ste im to osobno demantirali iz Vlade. Pater Ike je objavio proglas u kojem Plenkovića proziva državnim neprijateljem broj 1, kojeg je u međuvremenu uz ispriku premijeru, izbrisao. Ispada da su oni znali nešto što svi mi drugi nismo znali?

- To morate pitati njih, odakle su znali tko će nastupati. Možda su ga oni pokušali uređivati?

5. Hm. Sutradan su objavili vijest o isto tako velikom skupu s otvaranja mosta na Čiovu, gdje vas prozivaju za režiju i kopiranje dočeka, zanemarujući da stanovnici Trogira i Čiova taj most čekaju 70 godina. Dojam je da na narod.hr uživate poseban tretman. Jedan od prvih koji je zatražio vašu smjenu bio je Vice Batarelo, čelnik udruge Vigilare. Što im toliko smeta?

- Ne mogu vam to komentirati, ne pratim tu marginalnu scenu detaljno. U ovih nekoliko dana, a i za vrijeme ratifikacije Istanbulske, uvjerio sam se da im nije sveta “Ne izreci lažna svjedočanstva”.

6. U srijedu je jedini narod.hr izašao s tom vašom navodnom izjavom da ste “vatrene” nazvali ustašama i problematizirali Thompsonove pjesme. Je li to možda zato što ste vi njima jednostavno bili izlika za nove napade na Plenkovića, ako im već nije uspjelo pokvariti doček, ili ste vi jednostavno metafora Vlade kao što je Thompson metafora ustaštva?

- Znam što nisam rekao u one tri riječi, a njihove planove ne mogu komentirati.

7. Na to se, zanimljivo, odmah nadovezao saborski zastupnik Nikola Grmoja, koji je svoju objavu na Facebooku dodatno oglašavao kao oglas u kojem napada Plenkovića, a vaš komentar koristi kao izliku prenoseći netočne navode s portala. Neobična je žestina reakcije kojom se Most tako aktivno jedini uključio u kampanju narod.hr. Jesu li time konačno pale maske i je li se Most svrstao na krajnji desni politički spektar?

- “Hrast ostaje Hrast”, napisao sam Grmoji u odgovoru na njegov zadnji pamflet pun laži.

8. Režiser dočeka Krešimir Dolenčić izjavio je da “Thompson nije bio planiran bilo kakvim protokolom, mi smo samo čuli nešto u stilu: hoće doći, neće doći”. Mladen Grdović je tamo doletio iz Rusije i čekao kad će pjevati... Je li se uistinu pokušao ukrasti program dočeka i tko je to po vama htio napraviti?

- Zadnja sam osoba koja bi vam to mogla komentirati. Na trgu sam bio samo jedan od navijača, kao deseci tisuća ostalih.

9. Je li doček “vatrenih” bio doček samo onih koji slušaju Thompsona, uz kojeg ih je trebao dočekati i biskup Košić koji se u jednom trenutku pojavio na trgu, ili je to bio veličanstveni skup zajedništva koje je malo narušeno njegovim neplaniranim pojavljivanjem na samom dočeku? Dijelu javnosti na dočeku to nije sjelo jer su odmah krenule podjele - htjeli su samo biti s “vatrenima”. Vidimo da je to izazvalo nepotrebne negativne reakcije u nekim stranim medijima koji žele Hrvatsku - viceprvake svijeta, pokazati kao zatucanu neoustašku zemlju koja nije izašla s Balkana. Je li šteta nepopravljiva?

- Mislim da to sve nije uspjelo pokvariti veličanstvenu feštu.

10. Ako se nije ništa dogodilo, zašto onda danas o tome razgovaramo i zašto vi više niste posebni savjetnik predsjednika vlade RH za strateško komuniciranje? I zašto su jučer svi mediji prenijeli da ste otišli zbog te tri riječi... “koji nije uspio”. Ili svjedočimo fenomenu alternativnih činjenica i lažnih vijesti na jednom vrlo plastičnom primjeru? Je li riječ o novom pokušaju s istim ciljem - da se uspjeh “vatrenih” pokuša iskoristiti za unutarpolitičke obračune, umjesto da optimizam koji su nam donijeli pokrene uzlet Hrvatske.

- Nisam više prava osoba za takva pitanja, izabrao sam ići - “Tamo gdje je sve po mom”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:32