NEDJELJOM U 2

SMIJENJENI RAVNATELJ SREBRNJAKA BORO NOGALO KOD STANKOVIĆA 'Nebitno je hoću li biti šef, ali sve ovo što se događa je teatar apsurda'

 Marko Todorov / CROPIX

Smijenjeni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo gost je ovotjedne HRT-ove emisije Nedjeljom u 2.

Voditelj i urednik Aleksandar Stanković počeo je pitanjem o nalazu zdravstvene inspekcije koji pokazuje da su sve optužbe protiv bolncie i bivšeg ravnatelja koje su poslužile kao argumentacija za njegovo razrješenje - neutemeljene.

- Cijela ova priča je apsurdna, ovo je teatar. Jedina mjerodavna inspekcija je Ministarstva zdavstva i HZZO-a. Ako takva inspekcija kaže da je sve u redu, zašto takav mjerodavan dokument ne izlazi u javnost. Treba se samo zapitati kome odgovara ovakva situacija da se jedna mala, uspješna bolnica, iza koje je cijeli tim koji radi na projektima izvrsnosti, kome je u interesu da se to devastira? Činjenica da nakon 23 godine ravnateljstva, kad smo postali najuspješnija bolnica, dolazi do nečasne smjene, to bi trebalo značiti da sam napravio kriminalne radnje - rekao je Nogalo.

Dodao je da nije bio u naročito dobrim odnosima s Milanom Bandićem.

- Gledao je blagonaklono na naš rad, ali nikad nije posebno pomagao. No, kad smo postali vlasnici Brestovca, kad je počela priča o Blatu, i kad smo potpisali ugovor vrijedan 60 milijuna kuna, tada smo postali interesantni i cijela ova priča pokrenuta je - smatra Nogalo.

Kaže kako bi realizacijom projekta nove bolnice bili riješeni svi problemi pedijatrijske skrbi u Zagrebu, u četiri puta većem objektu od sadašnjeg.

- Državu bi taj projekt koštao gotovo nula kuna. A mi se nikada nismo sreli s ministrom Kujundžićem o tome. I ovih dana sam ga pokušao kontaktirati. Rekao mi je da je pravo rastezljiva stvar - prisjetio se.

Nogalo kaže kako mu je nebitno hoće li biti ravnatelj, ali je na prvom mjestu borba za projekt te za dobro djece. Pohvalio je i suradnju s premijerom Plenkovićem koji "razumije što su europski fondovi", rekavši kako je s njime u posljednje vrijeme kontaktirao tri puta. On podržava projekt Centra za translacijsku medicinu, kaže Nogalo.

Boro Nogalo naglašava da su članovi Upravnog odbora bili obaviješteni o zapošljavanju liječnika i da ih je čak Ana Stavljenić Rukavina i potpisala.

U HRT-ovoj emisiji pušten je i prilog u kojem se ona obrušava na njegovo poslovanje.

- Kada ovo slušam, čovjeku ne preostaje ništa drugo nego da se nasmije...Profesorica je prespavala očito, 2014. ili 2015. smo otvorili prvu jednodnevnu kirurgiju u Hrvatskoj. Zato da djeca ne leže u bolnicama, da ne čekaju otorinološke zahvate jako dugo. Zato da djecu spasimo, liste čekanja u Vinogradskoj i Rebru su liste čekanja godinu i pol do dvije godine dana. U to vrijeme djeca oštete sluh zbog upala, mi smo shvatili da želimo se baviti gornjim i donjim dišnim putevima. Profesorica je prespavala, bila je s nama i gradonačelnikom Bandićem na otvorenju kirurške sale. Ona je prespavala i činjenicu da nam je ona dovela dobrog "otorinca". Ovaj zadnji dokument, nalaz prave inspekcije Ministarstva pokazuje da sve to nije istina. Kako ću ja vama sada objasniti i narodu da je sve to što profesorica govori, laž, čista laž. Naročito je posebna laž da ona o tome ništa nije znala. Otorina na Srebrnjaku radi se 20 godina, fakturiramo HZZO-u. Reći u 2020. da ona nije znala da se to događ, da se to riješava, to je u najmanju ruku ponižavajuće.

Komentirao je minus na Srebrnjaku od 15 do čak 17 milijuna kuna, a što navodi Stavljenić Rukavina.

- Bilanca svake institucije, tvrtke i obrta je uvijek koliko potražujete, a koliko dugujete. Mi sada potražujemo sedam ili osam milijuna kuna više nego što dugujemo. Znate kako ona gleda? Ona gleda, dužan si 10 milijuna, a što potražuješ 17 milijuna kuna od HZZO-a, to kao nije bitno. Sve se svodi na trivijalnost - rekao je Nogalo u Nedjeljom u 2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:15