VELIKI POVRATAK

Smjena u NO Ine: Šuker odlazi, Štern se vraća nakon 10 godina

    AUTOR:
    • Branka Stipić

  • OBJAVLJENO:
  • 21.10.2010. u 21:35

Goran Mehkek/CROPIX

Iz Nadzornog odbora Ine odlaze i ministri Pankretić i Ivić, a na njihova mjesta postavljeni su Gordana Sekulić i Damir Vanđelić

ZAGREB - Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade i ministar financija, opet je maknut s čelnog mjesta u Nadzornom odboru Ine, ovoga puta i iz njegova članstva. Umjesto njega, hrvatske će interese u NO-u braniti Davor Štern, dugogodišnji direktor Ine i poznati poslovni konzultant.

Štern se tako vraća u Inu nakon nešto više od deset godina, no sada na poziciju prvog nadzornika, a ne više prvog operativca, što je radio od 1997. do 2000., kad ga je naslijedio Tomislav Dragičević.

Potvrda Skupštine

Osim Šukera, iz Inina Nadzornog odbora odlaze i ministri Božidar Pankretić i Tomislav Ivić, a nasljeđuju ih Gordana Sekulić i Damir Vanđelić. Svi su se javili na natječaj za nadzornike kojim je država, kako je sama objavila, tražila stručne, a ne podobne.

Štern je svjestan da mu pozicija predsjednika NO-a, što još treba potvrditi Skupština Ine, neće, kako je to uobičajeno za nadzornike, biti ugodno mjesto u hladovini. Štoviše, bit će burno jer se sve glasnije priča o reviziji dioničarskog ugovora hrvatske Vlade i MOL-a, koji je mađarskoj strani nakon izmjene početkom 2009. godine dao pretežna upravljačka prava premda nema više od 50 posto dionica, a hrvatska država ima samo tri postotka manje nego Mađari.

Bijela knjiga

Pod lupom će biti i ugovor o plinskom poslovanju, koji je objavljen tek nedavno a otkrio je da će nas preuzimanje plinskog biznisa koštati dvije milijarde kuna - oko 700 milijuna kuna košta plin u skladištu Okoli, koji još nismo platili, a 1,3 milijarde kuna Ina je, tvrdi, izgubila od sredine prošlog ljeta, kad je hrvatska država trebala preuzeti plinski biznis, no to nije učinila. Ina prikazuje gubitak jer su cijene za kućanstva ograničene, ima povlaštene kupce, pa tvrdi da plin skuplje kupuje nego što ga smije prodavati.

- Ina je zaslužila da joj se vrati dignitet i pozicija koju je imala u Hrvatskoj, a ne da bude poduzeće slučaj. Treba postati najprofitabilnija hrvatska tvrtka s obnovljenim rafinerijama, a odnosi među njezinim dioničarima moraju se urediti - rekao nam je u četvrtak Štern nakon što ga je Vlada potvrdila za novog nadzornika.

Hoće li biti promjena u hrvatskom dijelu Uprave, Štern nije želio odgovoriti. No poznato je da ne cijeni stručnost Tomislava Dragičevića, svog nasljednika na mjestu predsjednika Uprave Ine, a sada člana Uprave, te da su u sukobu još od Šternova odlaska iz Ine, kad je objavljena tzv. bijela knjiga koja je njega i tadašnju Upravu optuživala za krađu 750 milijuna dolara i uništavanje kompanije. Premda je knjiga bila anonimna, Štern je svih ovih godina uvjeren da iza tih optužbi stoji Dragičević.

Posebna zadovoljština

Stoga mu je ulazak u Nadzorni odbor kompanije koju je, navodno, oštetio za tako velik novac, posebna zadovoljština.

Prije nego što je izabran u NO, Štern je najavljivao da će inzistirati da “Uprava radi svoj posao i da više ne bude moguće napraviti dug veći od dvije milijarde kuna, a da nitko ništa ne zna o tome’.

Vlada je u četvrtak promijenila članove 14 nadzornih odbora, uglavnom u manjim lokalnim tvrtkama. Od velikih i zvučnih kompanija na dnevnom joj je redu bila samo Ina. Druge još čekaju, premda su natječaji i za njihove nadzornike zaključeni.

Čovjek koji poznaje naftni biznis

Davor Štern u hrvatsku je politiku ušao 1994. kad je postao pomoćnik ministra gospodarstva, godinu kasnije i ministar, a 1997. preuzima Inu. S pobjedom SDP-ove koalicije odlazi iz Ine, natrag u Moskvu, gdje je radio i osamdesetih, ovoga puta u naftnu kompaniju TNK. Radio je za nekoliko velikih stranih tvrtki, putovao po svijetu, govori šest jezika i odlično poznaje naftni biznis pa ga ni jedna uprava neće moći preveslati.

Izdvajamo