NEUGODNA TEMA

SMRAD UJEDINIO HDZ I SDP Njihovi vijećnici napustili sjednicu Gradskog vijeća Pule jer IDS nije htio raspravu o uzroku vonja fekalija

Pula, 210712.Pulska Arena.Otvorenje 59. Pula film festivala. Predsjednik Republike Hrvatske i glavni tajnik UN-a nazocili su otvorenju festivala. Predsjednik Josipovic otvorio je festival, dok se glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon obratio publici.Na fotografiji: detalj sa dogadjanja.Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srećko Niketić / CROPIX

Oporba u pulskom Gradskom vijeću, koju čine nezavisni i vijećnici SDP-a i HDZ-a te njihovi koalicijski partneri HSU, SDSS, SDA, HSLS te HDS, napustila je u utorak navečer izvanrednu tematsku sjednicu o izgradnji novog sustava odvodnje Grada Pule do 2017., rekavši da ne želi prihvatiti 'kazalište IDS-a i pratiti već odgledanu prezentaciju' nego želi raspravljati o uzrocima i rješenjima smrada u središtu Pule te odgovornosti za to.

Naime, unatoč zahtjevu pulskih oporbenih vijećnika za interpelacijom o 'temi smrada iz netom dovršenog sustava na rivi', predsjednik pulskog Gradskog vijeća Robert Cvek uvrstio je u dnevni red samo jednu točku - odnosno gradnju novog sustava odvodnje grada do 2017. godine.

Budući da im zahtjev za interpelacijom nije usvojen, oporbeni vijećnici postupili su prema najavi i napustili sjednicu pulskog Gradskog vijeća.

Inače, sjednica je sazvana nakon što su ovog ljeta Puljani i njihovi gosti iznenađeni neugodnim smradom fekalija koji se nošen vjetrom znao proširiti i do središta Pule, kao i zbog negativnih kritika o tome kako je moguće da novoizgrađeni kanalizacijski sustav, odnosno obalni kolektor, nije u potpunosti uspio eliminirati smrad.

"Oni koji raspolažu novcem građana i debelo su plaćeni očito nisu napravili posao kako treba. Treba utvrditi gdje se pogriješilo i kako to otkloniti", izjavio je novinarima nezavisni vijećnik Mauricio Licul na izlasku iz gradske vijećnice.

Rekavši kako je za to potrošeno 240 milijuna kuna Licul je istaknuo da IDS bježi od rasprave i utvrđivanja odgovornosti.

SDP-ov vijećnik Danijel Ferić naglasio je da su oporbeni vijećnici napustili sjednicu zbog "nasilja nad poslovnikom" te kako će u ime oporbenih vijećnika od Grada Pule zatražiti "komunalnu strategiju".

No, IDS-ovi vijećnici i čelnici gradske uprave Pule tvrde da izvorište smrada nije novi sustav kanalizacije, već stari.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić komentirajući odlazak oporbenih vijećnika sa sjednice Gradskog vijeća rekao je novinarima da oporba želi "politizirati ovaj slučaj".

U raspravi koja je uslijedila direktor komunalnog poduzeća Herculanea Igor Stari kazao je da su se posljednjih dana 'neugodni mirisi smanjili', a da su do sada u cilju suzbijanja smrada sifonirani slivovi, svakodnevno se pralo određene lokacije te su ubačene veće količine enzima protiv neugodnih mirisa, čije djelovanje počinje za 7 do 10 dana od postavljanja.

"Sve su to samo privremena rješenja, a konačno rješenje je izgradnja fekalnog kolektora koji će omogućiti odvojenu odvodnju fekalnih voda iz područja Pragrandea. Projekt je napisan i spreman za apliciranje na bespovratne fondove EU", rekao je Stari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:40