MINISTARSTVO ŠALJE INSPEKCIJU

SMRT DJEČAKA POTRESLA METKOVIĆ Roditelji ga više puta vodili doktorima, ali vraćali su ih doma, a onda se ispostavilo da je mališan životno ugrožen

 
 Duje Klaric / Ilustracija / CROPIX

Smrt devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića potresla je taj grad i dolinu Neretve, ali i otvorila goruće pitanje - je li zakazao zdravstveni sustav.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, dječak je bio bolestan od prošlog četvrtka, loše se osjećao, roditelji su ga vodili najprije kod njegove pedijatrice na pregled, koja je obradila dječaka i nije uočila ništa alarmantno.

Kako mu nije bivalo bolje, roditelji su ga tijekom vikenda vodili na hitnu pomoć, gdje im je preporučeno da ga hidriraju tekućinom i snižavaju mu temperaturu.

Mališan je bivao sve slabiji da bi ga roditelji u ponedjeljak ponovno vodili pedijatrici.

Međutim, kako njegova liječnica nije bila u smjeni, odveli su ga drugoj pedijatrici koja je pak vrlo brzo utvrdila kako je dječak u lošem stanju i da se radi o životno ugroženom pacijentu.

Ona je zatim alarmirala hitnu pomoć te je u ponedjeljak oko 10 sati ujutro pozvan helikopter i dječak je upućen u KBC Split na liječenje. Ali nažalost, nije mu bilo spasa.

Vrlo je malo službenih informacija o ovom događaju u Metkoviću. Ljudi se uglavnom pitaju je li medicina mogla učiniti više i je li dijete umrlo zbog nečijeg nemara. Međutim, voditeljica hitne pomoći u Metkoviću, Marijana Matić, naglašava da struka nije pogriješila.

- Dijete je umrlo od streptokokne sepse i tu medicina ništa nije mogla učiniti. Hitna medicinska pomoć u Metkoviću napravila je sve u okvirima medicinske struke. Da je bilo ikakve sumnje, dijete bi bilo upućeno u bolnicu. Kod sepse je uvijek loša prognoza i neizvjestan ishod - rekla je za Slobodnu Dalmaciju doktorica Marijana Matić.

Dječak je nekoliko dana bio bolestan, imao je visoku temperaturu i roditelji su ga vodili liječniku, najprije u pedijatrijsku ambulantu gdje je pregledavan te kasnije tijekom vikenda i na hitnu pomoć.

Bolest se očito razvijala veoma brzo i maleni Gabrijel u ponedjeljak je hitno helikopterom transportiran za Split gdje je u noći na utorak preminuo. Umro je od streptokoka, točnije od streptokoknog šoka, koji je u ovom slučaju imao fatalan ishod.

Upućeniji u slučaj tvrde da su se poklopile neke stvari kod dječaka koje su očito ubrzale tijek bolesti. Svako dijete i odrastao čovjek može dobiti streptokoknu upalu grla, ali rijetki od nje umiru - komentirali su liječnici s kojima je razgovarala Slobodna Dalmacija.

Dr. Saraga iz splitskog KBC-a o smrti dječaka

Prema neslužbenim, no vrlo pouzdanim informacijama, iz nalaza brisa nosa i grla Gabrijela Bebića, devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića, koji je u utorak preminuo u KBC-u Split od sepse, dokazano je postojanje virusa H1N1, odnosno virusa gripe A.

Virus je, nažalost, "otvorio vrata" streptokoku koji je "napao" cijeli organizam nesretnog djeteta te je kao posljedica svega toga nastupila smrt.

- Dijete je u izuzetno teškom stanju, opasnom po život, i priključen na respirator dopremljen iz Metkovića u KBC Split. Odmah je smješten u Jedinicu intenzivnog liječenja djece (JILD) i napravili smo apsolutno, u medicinskom smislu sve što smo mogli, no nažalost, nismo mu mogli spasiti život. Radilo se o multiorganskom zatajenju.

Moram napomenuti da tko god se ovako razboli kao mali devetogodišnjak iz Metkovića može umrijeti. Njega je, nažalost, 'napao' virus i bakterija i vrlo vjerojatno je virus uradio put bakteriji koja je napala cijeli organizam - rekao je za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. Marjan Saraga, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split.

Pogubna sepsa

U Gabrijelov organizam ušao je streptokok koji je bio poguban za dječaka.

- Radilo se, kako sam već rekao, o vrlo opasnoj kombinaciji virusa i bakterije. Sepsa je inače stanje koje može izazvati smrt u samo nekoliko sati. Kod fudroajantne sepse, odnosno tzv. brze sepse koja ide strahovito brzo teško se organizam može obraniti.

Neki će se organizam uspjeti izboriti za život, a neki neće. Mi smo kod dječaka upotrijebili sve poznate i najmodernije metode liječenja. Sepsa ima nevjerojatan razvoj i zahvaća sve organe u tijelu, pa tako postoji i meningokokna sepsa koja je također vrlo često smrtonosna - objašnjava prof. dr. Saraga. (Ivica Marković)

Ministarstvo u Metković šalje inspekciju

Ministarstvo zdravstva objavilo je priopćenje u vezi sa slučajem preminulog dječaka iz Metkovića u kojem je izrazilo sućut zbog tragičnog događaja te je poručilo da će u Metković uputiti inspekciju, javlja HRT.

- Izražavamo sućut i iskreno žaljenje radi tragičnog događaja koji ćemo detaljno ispitati. Ministarstvo zdravstva je neposredno po saznanju za događanja zatražilo informacije i žurna očitovanja od ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, Doma zdravlja Metković, Kliničkog bolničkog centra Split i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

U ponedjeljak će započeti zdravstveno inspekcijski nadzor uz predstavnike struke: specijalista infektologa i specijalista pedijatra u svim zdravstvenim ustanovama koje su bile uključene u zbrinjavanje teško bolesnog djeteta radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica oko poduzetnih medicinskih mjera i postupanja prema propisanim protokolima.

Rezultati inspekcijskog nalaza poslužit će za utvrđivanje eventualne odgovornosti liječnika i medicinskog osoblja u navedenom slučaju. Ministarstvo zdravstva kontinuirano prati učinkovitost i organizaciju pružanja medicinske skrbi na terenu temeljem čega je u ovom mandatu pripremilo promjene koje su ugrađene u novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kako bi se u budućnosti dodatno poboljšala dostupnost i kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite svim građanima.

Još jednom izražavamo iskrenu sućut roditeljima i cijeloj obitelji povodom smrti djeteta. O nalazu inspekcijskog nadzora, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, izvijestilo je među ostalim Ministarstvo zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:58