ŠTO SE DOGODILO?

SMRT U ŠIBENSKOJ BOLNICI: 19-godišnjak sa Zlarina umro nakon rutinske operacije krajnika RAVNATELJICA 'Odmah smo pokrenuli unutarnju kontrolu'

 
Operacijska sala, ilustracija.
 Nikola Vilic / CROPIX

Mladić (19) s otoka Zlarina preminuo je prošlog tjedna u šibenskoj bolnici nakon rutinske operacije krajnika. Nesretni mladić imao je zakazan termin za operaciju, a nekoliko sati nakon zahvata je preminuo.

Slučaj je novinarima 24 sata potvrdila Sanja Jakelić, ravnateljica bolnice, koja je kazala da je u tijeku proces unutarnje kontrole:

- Došlo je do tragičnog događaja i odmah smo pokrenuli proces unutarnje kontrole, odnosno unutarnjeg nadzora. Što se tiče uzroka smrti, on još nije poznat jer je nalaz obdukcije samo djelomično gotov - rekla je Jakelić za 24 sata.

Mladić je navodno od djetinjstva imao određenih zdravstvenih problema, između ostalih i s bakterijom streptokok, a liječnici su se nadali da će uklanjanjem krajnika ti problemi nestati, s obzirom na to da se streptokok vrlo često skriva baš u njima.

Nakon operacije koja je prošlog tjedna izvedena mladić je u prvi mah bio dobro, probudio se iz opće anestezije, ustao je. Potom je dobio infuziju i zaspao. Nakon manje od sat vremena pozlilo mu je, a liječnici su učinili sve što su mogli da ga spase, uključujući reanimaciju. Nažalost, nije mu bilo spasa, a što se točno dogodilo, pokazat će nalazi obdukcije, koji bi trebali biti dovršeni do kraja tjedna - pišu 24 sata.

Otac nesretnog mladića kratko je izjavio kako ne želi ništa prejudicirati niti ikoga unaprijed okrivljavati, ali želi saznati istinu.

- Čekamo nalaze obdukcije kako bismo znali što se stvarno dogodilo. Ne mogu vam ništa više reći, molim vas za razumijevanje – izjavio je otac preminulog mladića

O tome što bi uopće mogao biti uzrok smrti mladića u šibenskoj bolnici, iskusni anesteziologa za list je kazao da je reakcija na anesteziju zapravo najrjeđi uzrok smrtnosti kad su u pitanju operativni zahvati.

- Smrt zbog reakcije na anesteziju iznimno je rijetka i može se dogoditi nekoliko sati nakon zahvata, ali tome u pravilu uvijek prethode simptomi koji su vidljivi već tijekom operacije, poput visoke temperature ili grčeva. Ako tijekom zahvata nije bilo nikakvih pokazatelja da anestezija stvara probleme, onda je vrlo mala vjerojatnost da je upravo ona uzrok smrti - naglasio je anesteziolog.

Druga mogućnost su komplikacije kirurškog liječenja, ali jednako tako i komplikacije postoperacijskog tijeka, koje nemaju veze sa zahvatom. Odnosno komplikacije prouzročene nekim bolestima za koje liječnici nisu znali prije operacije, navodi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:37