INA - MOL

Sándor Csányi, predsjednik Uprave OTP banke i potpredsjednik MOL-a: 'Spremni smo prodati Inu hrvatskoj Vladi ako je želi'

Cilj MOL-a je da bude značajan igrač na ovom tržištu te da doprinese jačanju hrvatskog gospodarstva, rekao je Sándor Csányi tijekom posjeta Splitu
Balazs Bekeffy, Sandor Csanyi i Slaven Čelić
 Vojko Basic / HANZA MEDIA

Sándor Csányi, predsjednik Uprave i glavni direktor mađarske OTP banke, koji je ujedno i potpredsjednik MOL-a, jučer u Splitu nije mogao izbjeći ni temu Ine. Istaknuo je da je interes MOL-a imati dobre odnose s hrvatskom Vladom, jer se, istaknuo je, jedino tako može poslovati. Izrazio je nadu u kvalitetno rješenju svih sporova.

- Cilj MOL-a je da bude značajan igrač na ovom tržištu te da značajno doprinese jačanju hrvatskog gospodarstva. Trudimo se imati bolju suradnju i ravnopravan položaj s hrvatskom Vladom, kojoj smo i spremni prodati Inu ako je hrvatska Vlada želi kupiti, a ako ne želi, onda smo spremni surađivati, poslovati i zadržati je u sklopu MOL-a - rekao je.

- MOL je više puta naglasio da je spreman i prodati Inu, ali i da je spreman upravljati Inom, na jedan drugačiji način. Način dosadašnjeg vođenja Ine očito ne funkcionira. Njome je potrebno upravljati na jedan potpuno stručan način. Naš cilj je da u Hrvatskoj dobro poslujemo - dodao je Sándor Csányi.

TEŠKA SURADNJA Dodao je da je jako teško surađivati kada je Ustavni sud već dvije odluke odbacio protiv Zsolta Hernadija. Interpol je također uklonio Hernandija s tjeralice te je odluka arbitraže takva da nema korupcije.

- Bez obzira na sve to, Hernandi je temeljem zahtjeva Hrvatske na tjeralici EU. Kao i u svim demokratskim državama, pa tako i u Hrvatskoj, pravosuđe je neovisno, ali bih želio da malo ubrzaju svoje procese - istaknuo je Sándor Csányi.

Inače, upravo je u petak MOL objavio rezultate za prvo tromjesečje ove godine. Prema njima svi poslovni segmenti MOL Grupe - istraživanje i proizvodnja (upstream), rafinerije i marketing (downstream), maloprodaja, plinski segment - uspjeli su poboljšati brojke u odnosu na isto razdoblje lani.

veća dobit Pojedinačno gledajući, EBITDA upstreama porasla je za 50 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te je dosegnula 219 milijuna dolara. Proizvodnja je ostala stabilna na 111.500 barela ekvivalenta nafte dnevno, a downstream je zabilježio povijesno najviši rezultat u prvom tromjesečju - operativna dobit iznosila je 324 milijuna dolara, što je 15 posto više nego u istom razdoblju 2016. godine. Maloprodaja je, također, zabilježila najbolje prvo tromjesečje ikad, uz povećanje EBITDA-e od 17 posto, na 55 milijuna dolara. Plinski segment, pak, dosegnuo je EBITDA-u od 70 milijuna dolara u prvom tromjesečju, što je četiri posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

- Ovi rezultati pružaju snažan temelj za ostatak godine, s obzirom na to da planiramo ponovno ostvariti EBITDA-u od najmanje dvije milijarde dolara i prijeći ključne točke u provedbi naše strategije MOL Grupa 2030. - komentar je Zsolta Hernádija, predsjednika Uprave i izvršnog direktora, na poslovne rezultate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:33