STIGLA JE ZIMA

SNIJEG PADA U SLAVONIJI, GORSKOM KOTARU I BARANJI Vakula: Ako već niste - za sljedeće dane svakako pripremite kapute, ali i ralice

 
 Tomislav Kristo / CROPIX

Prvi pravi zimski uvjeti samo što nisu tu, javlja HRT, a izvještaj Državnog hidrometeorološkog zavoda za nedjelju kaže da su stanovnici Gradišta u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Slavonskog Broda i okolice Osijeka te vrh Puntijarka na Medvednici već vidjeli snježne pahulje.

Hrvatski autoklub izvještava da slab snijeg mjestimice pada u Gorskom kotaru i Baranji te da povremeno pada na dionicama autocesta A5 Osijek-Sredanci i A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 2. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u Istri, Gorskom kotaru, Slavoniji i Baranji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

U nedjelju će vrijeme u većini krajeva biti znatno povoljnije nego početkom novoga tjedna, piše HRT. Na kopnu će već potkraj nedjelje te osobito u ponedjeljak i utorak biti susnježice i snijega, i to ne samo u gorju. Probleme će stvarati i vjetar, osobito u utorak, kada će na sjevernom Jadranu puhati ponovno jaka i olujna bura, na udare vjerojatno i orkanska, koja će snježne pahulje donositi ponegdje i do mora, a prema jugu često jako i olujno jugo, pri čemu će u mnogim mjestima biti i obilnije kiše.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će umjereno do znatno oblačan. Ponegdje može biti slabe susnježice i snijega. Puhat će povremeno umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom od -2 do 2 °C, a najviša dnevna od 3 do 6 °C.

U gorskim krajevima većinom oblačno, uz mogućnost za ponegdje slabe oborine na granici kiše i snijega. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano i vjetrovito, uz većinom umjerenu i jaku buru, podno Velebita mjestimice i olujnu. U Dalmaciji malo toplije nego na sjeveru, ali ne i od prosjeka za sredinu studenoga. Prevladavat će sunčano, uglavnom u unutrašnjosti uz povremeno više oblaka. Puhat će većinom umjerena i jaka bura, mjestimice vjerojatno i s olujnim udarima. Na jugu Hrvatske još malo toplije, ali većinom i oblačnije, uz mogućnost za mjestimice malo kiše. Puhat će većinom slaba do umjerena bura, prijepodne još ponegdje i jaka, i s olujnim udarima.

Prema najavama, u nizinskim predjelima središnje Hrvatske i gorju snijeg bi intenzivnije trebao početi padati tijekom ponedjeljka i utorka. Bijeli pokrivač trebao bi prekriti i okolicu Zagreba. Malo je vjerojatno da će ga biti u samome gradu, dodaju iz HRT-a.

Osim snijega, nevolje bi tijekom utorka ponegdje mogla stvarati i ledena kiša, osobito u Gorskome kotaru i Lici. Zimsku opremu od 15. studenog moraju na svojim vozilima moraju imati svi koji putuju zimskim dionicama hrvatskih cesta. To pravilo vrijedi dvostruko za sve koji će tih dana prometovati gorskim područjem.

Na Jadranu u ponedjeljak djelomice sunčano i još uglavnom suho. U utorak većinom oblačno, uz povremenu kišu, koja gdjegod može biti i obilnija. Na sjevernom je dijelu i velika vjerojatnost mjestimičnog snijega nošenog jakom i olujnom burom, ponegdje na udare i orkanskom, dok će u Dalmaciji puhati jako i olujno jugo. Od srijede više sunčanog vremena i slabiji vjetar, ali još ne posvuda i sasvim suho.

Stvaranje snježnog pokrivača

Ako već niste - za sljedeće dane svakako pripremite kapute, kape, šalove i rukavice, a mnogima na kopnu dobro će doći i metlice, strugalice, nekima čak i ralice, piše Vakula za HRT te dodaje da ćemo do srijede imati gotovo pa zimsku situaciju - buru, jugo, kišu, snijeg, poledicu...

"Vjerojatno se zna jer se prognozira već danima, ali za svaki slučaj, da ne bi bilo iznenađenih kao u prošli četvrtak u New Yorku i okolici - prvi "pravi" zimski uvjeti samo što nisu - ne samo zbog hladnoće i bure nego i zbog snijega, koji će mjestimice, unatoč relativno toplom tlu, već do ponedjeljka ujutro te još češće i više tijekom utorka stvarati snježni pokrivač - u gorskoj Hrvatskoj sigurno - često i veći od 10 cm, štoviše, ponegdje vjerojatno i veći od 30 cm - a tanjeg snježnog pokrivača vrlo će vjerojatno biti i u nekim nizinama, posebice središnje Hrvatske. Za okolicu Zagreba, primjerice, snijeg na tlu vjerojatniji je nego u njegovom središtu", najavljuje Vakula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:32