SNJEŽNI POKRIVAČ

SNIJEG U VEĆINI ZEMLJE Zimski uvjeti na većini cesta, u Makarskoj je nakon cjelonoćne kiše i grmljavine jutros padala i - tuča!

 
 CROPIX / HAK kamere

Snijeg pada u Lici, Gorskome kotaru, Slavoniji, Baranji i središnjoj Hrvatskoj, na cestama su zimski uvjeti, mjestimice je moguća poledica, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskome kotaru, središnjoj Hrvatskoj i Baranji, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Čeglje-Karlovac-Zagorje-Vaganac-Udbina-Gračac-Knin te staru cestu kroz Gorski kotar između Karlovca i Kikovice DC3. U priobalju puše jak vjetar, povremeno s olujnim udarima. Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te ne kreću na put bez propisne zimske opreme.

Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, HAK poziva vozače na strpljenje. Također, podsjeća vozače teretnih vozila da ih policija može isključivati iz prometa, ovisno o trenutnim meteorološkim prilikama i sigurnosnoj procjeni.

Za sav promet zatvorena je državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno, a samo za osobna vozila otvorena je državna cesta DC25 Gospić-Karlobag.

Na Jadranskoj magistrali DC8 između Bakra i Senja, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle (I. skupinu vozila).

Prekinut je promet na državnoj cesti DC7 između Kozarca i Čeminca zbog prometne nesreće. U prekidu je katamaranska linija Sobra-Šipan-Dubrovnik. Trajekti, ostali katamarani i brodovi zasada plove prema redu plovidbe. Na većini graničnih prijelaza nema dužih čekanja.

I u nastavku dana na kopnu će većinom padati snijeg, a na Jadranu kiša - na jugu lokalno i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, a na sjeveru susnježica i snijeg. Sunčana razdoblja moguća su uglavnom poslijepodne na istoku i jugu. U Makarskoj je nakon cjelonoćne kiše, grmljavine i pljuskova, jutros padala i tuča.

U Gospiću je jutros u 7 sati izmjereno 48 centimetara snijega, na Plitvicama 40, u Delnicama 27, u Ogulinu 26, u Hrvatskoj Kostajnici 21 centimetar snijega, a u Slunju 20. U Zagrebu je izmjereno maksimalno devet centimetara snijega, a najviše ga je bilo na Zavižanu, gdje je jutros izmjeren 61 centimetar snijega.

Vjetar na kopnu bit će u nastavku dana većinom slab, dok će na sjevernom Jadranu puhati jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, koja će tijekom dana prolazno oslabjeti. U Dalmaciji će umjeren do jak jugozapadnjak okrenuti na istočnjak i jugo.

Najviša temperatura od -3 do 3, na srednjem i južnom Jadranu uglavnom od 5 do 10 Celzijevih stupnjeva, a na sjevernom malo niža, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za srijedu, 23. siječnja.

Zimski uvjeti nastavit će se i do kraja tjedna, a vjerojatno i početkom idućeg pa možemo očekivati sve veći snježni pokrivač. Snijega će, ipak nešto manje, biti i na moru. Na Jadranu će puhati bura. Najjača će biti sutra i u petak, a nastavit će se u od ponedjeljka.

Snijeg bi trebao oslabjeti danas poslijepodne, a ponegdje će i posve prestati u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji, dok bi u Gorskom kotaru i Lici moglo pasti novih 15 centimetara snijega. Snijega će biti danas uz obalu Sjevernog Jadrana i u Istri, a na otocima je moguća susnježica i kiša. Uz kišu bi susnježice i snijega moglo biti i u Dalmaciji, no tamo bi poslijepodne moglo biti i sunčanih razdoblja. Na jugu zemlje se u prvom dijelu dana očekuje kiša, a poslijepodne također sunčana razdoblja, javlja meteorologinja HRT-a Nataša Strelec Mahović.

Zimski uvjeti nastavit će se i sutra, kada bi zbog bure trebalo biti hladnije i na jugu zemlje. U unutrašnjosti se do petka očekuje novi snijeg i stvaranje novog snježnog pokrivača. Prestanak oborina i razvedravanje očekuje se za vikend, no tada će noći i jutra biti osjetno hladniji nego tijekom tjedna. Manja hladnoća, ali i novi snijeg očekuje se ponovno od ponedjeljka, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:21