PRIMJENJUJU ARBITRAŽNU ODLUKU

SNIMILI SMO BLISKI SUSRET HRVATSKE I SLOVENSKE POLICIJE U PIRANSKOM ZALJEVU Na moru i inspekcija, sad se zna zašto susjedi popisuju sve 'incidente'

 
 Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Slovenske su vlasti počele jednostranu provedbu arbitražne odluke o granici - koju Hrvatska ne priznaje. S provedbom su krenuli na morskoj granici - za koju smatraju da su arbitri precizno utvrdili. Najavili su kako brodove koji tu granicu pređu više neće upozoravati već sankcionirati. Ljubljani bi kao model mogla poslužiti tužba Francuske protiv Velike Britanije iz 1978., kad su suci dali za pravo starijoj članici EU.

Kako javlja HRT, ribari koji su danas isplovili do crte sredine kažu kako je današnje isplovljavanje bilo kao i svaki drugi dan, samo je na more izlašla i slovenska inspekcija. "Sve je bilo isto, samo smo na svaki brod imali jedan naš patrolni. Oni su se približavali, nešto više snimali, obišli brodove i vratili se natrag. Nije bilo nikakvih incidenata", kazao je savudrijski ribar Ecio Kocijančić koji misli da bi mogao dobiti kaznu. Iste je dobivao i ranije. Tri su hrvatska ribarska broda isplovila danas, ulov je bio slab. Ribari najavljuju kako danas više neće isplovljavati.

Naš fotoreporter snimio je prizor s jutrošnjeg isplovljavanja pri čemu su se susreli i hrvatska i slovenska policijska plovila.

Tri hrvatske ribarice u pratnji policijskog plovila isplovile su u subotu oko 7 sati na područje Savudrijske vale, koje Slovenci smatraju svojim teritorijalnim vodama, kako bi izvukli mreže koje su bacili jučer. Izvukli su ih i vratili se u matičnu luku, potvrdio je za HRT načelnik sektora za granicu istarske PU Loris Kozlevac. "Po dolasku na mjesto gdje su se nalazile mreže, stiglo je odmah i jedno plovilo slovenske policije i ribarske inspekcije, no nakon našeg upozorenja da se nalazi u hrvatskim teritorijalnim vodama, napustilo je tu poziciju. Svi su se razišli, a hrvatski ribari podigli su svoje mreže koje su se nalazile na tom području te se s ulovom vratili u matičnu savudrijsku luku", dodao je.

Incidenti koji od danas budu zabilježeni na moru bit će temelj potencijalne slovenske tužbe Sudu EU u Luxembourgu, izjavio je sinoć predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez. Dodao je kako dosadašnje 'povrede' nisu dosad predstavljale izravno kršenje međunarodnog prava. "U slučaju incidenta postupak je potpuno jasan: prekršitelj se upozorava i mjerodavnim organima se javlja da je došlo do kršenja. Vjerujem da će Republika Hrvatska prije ili poslije, na dobrobit stanovništva i ribara, početi s implementacijom presude", poručila je danas tajnica slovenske vlade Ljiljana Kozlovič.

Slovenija je Hrvatskoj uputila dvije prosvjedne note o početku primjene arbitražne odluke. U prvoj pozivaju na dijalog o implementaciji odluke, a u drugoj izražavaju protest zbog kršenja granične crte na moru. Tvrde da je u šest mjeseci od arbitražne odluke - bilo čak 1400 takvih slučajeva. Reagiralo je i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova. Potvrđuju da prijedlog protokola koji je izradila hrvatska strana i predložila slovenskoj i dalje ostaje jedini konstruktivan i relevantan prijedlog pravnog okvira za nastavak dijaloga o rješavanju graničnog pitanja. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je da će hrvatska policija reagirati na svaku povredu granične crte koja ide sredinom zaljeva.

U Murskom Središću dan protječe normalno, javlja HRT. Malo se čeka na graničnom prijelazu, no nikakvih incidenata nema, a gužva se pripisuje blagdanskim danima. Arbitražna odluka na ovom je području potvrdila katastarske granice. Gradonačelnik Murskog Središća kazao je kako su se ovdje zadnji incidenti dogodili 2007. godine kad je u Sv. Martinu na Muri postavljen granični prijelaz. Ljudi žive u dobrosusjedskim odnosima, poručuju kako ih politika ne zanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:19