ZIMA SE NE DA

SNJEŽNA MEĆAVA, ORKANSKI UDARI VJETRA, PREVRNUTI KAMIONI, DUGE KOLONE... Velika hladna oluja gotovo u potpunosti odsjekla Dalmaciju od unutrašnjosti

 
 HANZA MEDIA/DHMZ/MeteoDinara/Radarska kontrola

>> NOVO 7:24 Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto mogu prometovati samo osobna vozila državnim cestama DC50 i DC27 čvor Sveti Rok (A1)-Gračac-Zaton Obrovački-Benkovac i dalje prema Dalmaciji i obrnuto, izvijestio je u jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog izrazito loših vremenskih uvjeta, orkanskog vjetra, snježne vijavice, snijega, HAK savjetuje vozačima da odgode svoje putovanje iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto. Zbog popunjenosti odmorišta na autocesti A1, HAK moli vozače da ne kreću na put iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto do smirivanja vremenskih uvjeta.

Na autocesti A1 kod čvora Pirovac opasnost je od naleta na psa.

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac zbog predmeta na kolniku na dionici Lučko - Jankomir (oko 1,5 kilometar prije PUO Plitvice u smjeru Bregane) mole se vozači za dodatan oprez.

Zbog prevrnutih teretnih vozila na cesti između Gračaca i Obrovca na nekoliko dionica vozi se otežano jednim trakom zbog naizmjeničnog propuštanja vozila.

U prekidu su trajektne linije: Prizna - Žigljen, Lopar - Valbiska, Stinica-Mišnjak, katamaranska linije: Vis- Split, Ubli - V. Luka - Hvar -Split, Mali Lošinj - Cres - Rijeka, Novalja - Rab - Rijeka i brodska linija: Mali Lošinj – Unije – Susak. Katamaran na liniji Jelsa- Bol- Split ide iz Starigrada za Split bez uplovljavanja u luke Jelsa i Bol. Trajekt na linija Brestova - Porozina ne prevozi autobuse i teretna vozila iznad tri tone nosivosti. Linija 9141 Pula - Unije - Susak - M.Lošinj - Ilovik -Silba – Zadar od petka, 23. ožujka neće voziti zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

---------------

Zbog izrazito loših vremenskih uvjeta, orkanskih udara vjetra, snježne vijavice i snijega u četvrtak poslijepodne sve ceste koje vode prema Dalmaciji bile su zatvorene za sva vozila, no ekstremni uvjeti najjače su izraženi na planinama.

Na Svetom Juri na Biokovu temperatura je pala na -10°C uz olujnu buru i snijeg, a još hladnije bilo je na mjernoj postaji planinarskog skloništa Puma na Dinari, javlja Dalmacija danas.

Tamo je večeras izmjereno -12°C, a uz orkanske udare vjetra preko 120 km/h, osjet hladnoće povremeno pada ispod -30°C!

Snažna bura nosi snijeg pa na planini vlada opasna vijavica, kao da je u pitanju srce zime, a na već drugi dan proljeća.

Panoramska kamera MeteoDinare snimila je u kasno poslijepodne snježni kaos na Dinari, pogledajte kako je to izgledalo:

Prava zima u Dalmaciji

Već do 18 sati u četvrtak zabilježeni su orkanski udari bure. Prema podacima DHMZ-a, udari bure u Dubrovniku dosežu 126 km/h, a najvjetrovitije je podno Velebita. Jedna mjerna postaja u blizini Senja popodne je zabilježila udar bure od čak 170 km/h.

Sljedećih sati bura će dodatno ojačati, a najjača bi mogla biti sredinom noći kada orkanskih udara može biti na velikom dijelu obale, a čak i nekim gradovima Dalmacije mogući su udari preko 130 km/h, osobito onim smještenim ispod obalnog gorja.

DHMZ

DHMZ je za cijelo područje mora izdao crveni, najviši stupanj upozorenja na opasne meteorološke prilike.

U dolini Neretve kasno popodne počela je padati susnježica, a zabijelio se i Pelješac gdje je, kako javljaju mještani, palo oko 5 centimetara snijega, javlja Dubrovački vjesnik.

Radarska kontrola

Prava snježna mećava obrušila se večeras na Imotsku krajinu. Snijeg nošen burom u samo sat vremena dosegao je visinu od nekoliko centimetara. U Slivnu i Krstaticama u samo sat vremena napadalo je i do 8 centimetara snijega.

Jaka bura stvara i zapuhe, a snijeg pada i na autocesti između Zagvozda i Vrgorca.

Nešto iza 21 sat gust snijeg počeo je padati i u Splitu, ali je ubrzo prešao u kišu, javlja Slobodna Dalmacija.

Split, 220318. 
Iako je drugi dan proljeca Split je zabijelio snijeg koji se odmah poceo topiti.
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
CROPIX
Split, 220318. 
Iako je drugi dan proljeca Split je zabijelio snijeg koji se odmah poceo topiti.
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
CROPIX
Split, 220318. 
Iako je drugi dan proljeca Split je zabijelio snijeg koji se odmah poceo topiti.
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
CROPIX
Split, 220318. 
Iako je drugi dan proljeca Split je zabijelio snijeg koji se odmah poceo topiti.
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
CROPIX
Split, 220318. 
Iako je drugi dan proljeca Split je zabijelio snijeg koji se odmah poceo topiti.
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
CROPIX

Prema podacima Antene Zadar, putnici koji su u poslijepodnevnim satima Autotransom i Puntamika lineom krenuli iz Zagreba prema Zadru ostali su zarobljeni u Gračacu.

Snježna vijavica onemogućila im je daljnje putovanje prema jugu zemlje, pa će noć provesti u tamošnjem samostanu.

- Iz Zagreba smo krenuli u 14, a ovdje smo od 17 sati. Dalje su pustili samo automobile, ali i oni su se jedva probili vozeći u kilometarskoj koloni. Mjestani kažu da ne pamte da je ova cesta ikad bila zatvorena. Autobusi su puni, ispred nas je i nekoliko kamiona. Ima djece, starijih… Na sreću, samostan je otvoren za potrebe ljudima. Morat ćemo biti strpljivi, jer trenutno nije otvoren niti jedan pravac prema Dalmaciji, kaže jedan od putnika.

Kaos u prometu

Prema izvješću Hrvatskog autokluba koje je objavljeno oko 23 sata, i dalje se zbog izrazito loših vremenskih uvjeta (orkanski vjetar, snježna vijavica, snijeg) savjetuje vozačima da odgode svoje putovanje iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto.

Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto mogu prometovati samo osobna vozila, i to državnim cestama DC50 i DC27 čvor Sveti Rok (A1)-Gračac-Zaton Obrovački-Benkovac i dalje prema Dalmaciji i obrnuto.

Zbog pojačanog prometa osobnih vozila i prevrnutih teretnih vozila na cesti između Gračaca i Obrovca na nekoliko dionica vozi se otežano u koloni jednim trakom zbog naizmjeničnog propuštanja vozila.

Za ostale skupine vozila nema trenutno nema slobodne ceste iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su;

  • autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje,
  • državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54),
  • DC1 Gračac-Knin, (zbog snježne vijavice),
  • Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene;
  • Paški most;
  • DC118 Vela Luka-Korčula na predjelu Dubovo (zbog snijega na kolniku, obilazak: Čara-Smokvica-Kaplja).

Samo za osobna vozila otvorene su:

  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionici Čavle-Kikovica-Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom DC3),
  • Jadranska magistrala (DC8) Novi Vinodolski-Senj,
  • DC27 Gračac-Zaton Obrovački,
  • DC50 čvor Sveti Rok-Gračac,
  • brza cesta Solin-Klis (DC1).

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, mostu Dr. Franje Tuđmana, dionici Jadranske magistrale DC8 između Bakra i Novog Vinodolskog i lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).

Zbog dva zaustavljena vozila na autocesti A1 između čvorova Zagvozd i Ravča, na 447. +500 km u smjeru Zagreba, vozi se uz ograničenje brzine. Zbog prevrnutog teretnog vozila na Jadranskoj magistrali (DC8) kod mjesta Starigrad zatvoren je jedan kolnički trak (vozilo je obilježeno). Zbog odrona na jadranskoj magistrali (DC8) u mjestu Slano (Ratac) vozi se jednim trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila uz regulaciju semaforima.

Snijeg pada u Dalmaciji i Slavoniji. Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti. Vozače HAK upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te ne kreću na put bez zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima dok je zabrana prometa za kamione s prikolicom tegljače s poluprikolicom na nizu cesta u Lici, Zadarskoj županiji, Gorskom kotaru, Dalmaciji i Slavoniji, a cjelovit popis dostupan je na HAK-ovim stranicama.

Zbog srušenih i prepriječenih stabala na kolniku vozi se otežano na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Biograda i Pakoštana. Zbog odrona na Jadranskoj magistrali (DC8) u mjestu Plas vozi se uz ograničenje brzine uz regulaciju semaforima.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu je i niz trajektnih i katamaranskih linija na splitskom, šibenskom i riječkom području.

Prometna prognoza

HAK u svojoj prometnoj prognozi za petak najavljuje da malo snijega tijekom jutra može još biti u Lici i Slavoniji, a u drugom dijelu dana i u Gorskom kotaru. Kiša se očekuje u Dalmaciji i središnjoj Hrvatskoj. U podvelebitskom dijelu tijekom dana bit će još olujnih udara bure, pa su na Jadranskoj magistrali (DC8) moguće zabrane za pojedine skupine vozila.

Pojedine dionice državnih, županijskih i lokalnih cesta u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji bit će zatvorene zbog poplavljenih kolnika i veće količine vode. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te ne kreću na put bez zimske opreme.

Pojačan promet osobnih vozila u oba smjera očekuje se na graničnim prijelazima Stara Gradiška, Slavonski Brod i Županja. Pojačan promet teretnih vozila očekuje se na graničnim prijelazima Pasjak, Rupa, Bregana, Macelj i Bajakovo.

Zbog jačanja juga tijekom dana bit će poremećaja u pomorskom prometu na sjevernom Jadranu, a očekuju se i prekidi na pojedinim trajektnim i katamaranskim linijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:15