NEVRIJEME

SNJEŽNA OLUJA POGODILA DIJELOVE HRVATSKE, U LICI PROMETNI KAOS Formirale se kolone, deseci kamiona zaglavili su u mećavi zbog nedostatka zimske opreme

 
 CROPIX

U Gorskom kotaru, Lici i višim predjelima Istre i središnje Hrvatske, na Ćićariji, Učki i Medvednici (Sljeme) pada snijeg, a u većem dijelu Hrvatske kolnici su mokri i skliski od kiše, izvijestio je u ponedjeljak navečer Hrvatski autoklub (HAK).

Zimski su uvjeti na većini cesta, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb od Kikovice do Bosiljeva 2, staru cestu kroz Gorski kotar (DC3), autocestu A1 između Gospića i Svetog Roka te državnu cestu DC1 između Vaganca i Knina. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama.

Gusti i vlažan snijeg koji pada na širem području Like otežava cestovni promet, posebice preko velebitskog prijevoja Prezid na cesti između Gračaca i Zatona Obrovačkog gdje ima više od 10 centimetara razmočenoga snijega. Na toj dionici zastalo je desetak vozila koji nemaju zimske opreme. I u Gračacu je zastalo više od 20 teških kamiona i šlepera, a između Gračaca i Sv. Roka državnom cestom prema Gospiću vozi se u koloni dužoj od pet kilometara.

Kako javlja meteorološki portal Istramet, u ponedjeljak ujutro se između Istre i Cresa razvila jaka grmljavinska ćelija koja je mjestimično donijela vrlo obilnu tuču. Tučom se zabijelio velik dio općine Marčana, pa i Duga uvala gdje je tuča stvorila ledeni pokrivač. Suradnici Istrameta dojavljivali su da je jače tuče bilo i na Žminjštini, pogotovo u okolici Cera, te u okolici Valture. U dijelu južne Istre nakratko su, javlja također Istramet, zalepršale i krupne pahulje snijega. Promet je zbog leda na kolniku bio otežan.

Sjeverna Istra pogođena je obilnom kišom, pogotovo područje Umaga i podnožje Učke, a na Učki i Ćićariji na nadmorskoj visini od preko 500 metara snijeg je od jutra stvarao sve deblji bijeli pokrivač.

U županijskom Centru 112 za Glas Istre kažu da su tijekom ponedjeljka primili više dojava o drveću, granju i kamenju napadalom na ceste, čak i srušenim telefonskim stupovima. Najviše je takvih dojava bilo s područja Pule i Umaga, no promet se, kažu u Centru 112, nigdje nije prekidao.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema otvorenog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i Dalmaciji te obrnuto, javlja HAK.

U priobalju puše bura, povremeno sa olujnim i orkanskim udarima. Mogući su odroni.

Zbog vjetra za sav promet zatvorene su dionica A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak samo za osobna vozila uz obaveznu zimsku opremu je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50-DC27 ili za ostale skupine vozila (osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama) je od Gračaca prema Kninu (DC1) uz obaveznu zimsku opremu); dionica Jadranske magistrale (DC8) Senj-Sveta Marija Magdalena; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; DC218 Bruvno-Mazin-Dobroselo (snježna vijavica). Samo za osobna vozila otvoreni su dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, brza cesta čvor Čavle-čvor Kikovica (A6), dionica riječke obilaznice Škurinje-Orehovica, dionica Jadranske magistrale Bakar-Senj (DC8), Paški most i državna cesta DC27 Gračac-Zaton Obrovački.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom na A7 Draga-Šmrika i na Krčkom mostu.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama u Gorskom kotaru i Istri: A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 2, stara cesta kroz Gorski kotar, DC3 Zdihovo-Vrbovsko-Kupjak-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica, DC32 Prezid-Delnice, DC42 Stubica-Vrbovsko-Ljubošina, DC203 Brod na Kupi-Delnice, DC305 Parg-Čabar, DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, ŽC Breze-Stalak, ostale lokalne i županijske ceste na području Čabra, Vrbovskog i Delnica, na cestama na Ćićariji i staroj cesti preko Učke.

U Lici i Zadarskoj županiji: dionica A1 Gospić-Sveti Rok; DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Ondić-Gračac-Palanka-Knin; DC23 Kapela-Žuta Lokva-Senj; DC25 Korenica-Bunić-Lički Osik-Karlobag; DC42 u mjestu Poljanak; DC50 Gračac-čvor Sveti Rok-Gospić; DC52 Špilnik-Korenica, DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo; DC429 Selište Drežničko-Prijeboj, DC522 Udbina-čvor Gornja Ploča, ŽC Brotnja-Srb, ŽC5199 Šušanj-Štirovača, LC Šušanj-Ledenik, LC Šušanj-Konjsko, sve županijske i lokalne ceste na području Korenice.

Sljemenska cesta otvorena je za sav promet.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

Zbog jakog vjetra u prekidu su trajektne linije: Brestova - Porozina, Stinica - Mišnjak, Lopar-Valbiska, Prizna - Žigljen, Zadar-Ist-Olib-Silba-Premuda, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Molat, Dubrovnik - Lopud-Suđurađ; brodske linije: Mali Lošinj – Unije – Susak i Zadar - Preko; katamaranske linije: Rijeka - Rab - Novalja, Mali Lošinj - Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Korčula, Vis - Split - Vis.

Problemi u prometu očekuju se i dalje

Hrvatski autoklub u prognozi prometa za utorak najavljuje nastavak problema zbog lošeg vremena.

Uz moguć snijeg u gorju vozače podsjećaju da na put ne kreću bez zimske opreme, a slab snijeg se očekuje i u nizinama. U ostalom dijelu zemlje vozit će se po mokrim i skliskim kolnicima od kiše.

Duž Jadrana očekuje se bura, mjestimice s orkanskim udarima podno Velebita, ili jako jugo u Dalmaciji. Na Jadranskoj magistrali (DC8), kao i na autocestama A1 i A6 Rijeka-Zagreb moguće su zabrane za pojedine skupine vozila, stoga se vozačima savjetuje da prije puta provjere trenutno stanje na cestama.

Zbog niskih temperatura u gorskim predjelima moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima. Zbog bure ili juga moguće su poteškoće u trajektnom i katamaranskom prometu.

Još malo snijega

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u utorak se očekuje pretežno oblačno, mjestimice s kišom, u gorju snijegom, a još u noći s ponedjeljka malo snijega može pasti i u nizinama. Na sjeverozapadu zemlje i u Istri u drugom dijelu dana uglavnom bez oborina, a u Istri i djelomice sunčano.

Još je na krajnjem jugu lokalno moguća obilna kiša i pokoji pljusak s grmljavinom. Puhat će većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim, još ujutro na krajnjem jugu puhat će jako jugo.

Najniža jutarnja temperatura od 1 do 5, a na Jadranu uglavnom od 5 do 10 °C. Najviša dnevna od 3 do 7, a na Jadranu između 9 i 15 °C. U gorju temperatura većinom između -2 i 2 °C.

Zbog orkanske bure za područje Istre i Kvarnera i u utorak će na snazi biti crveno upozorenje koje je DHMZ izdao putem Meteoalarma.

U nastavku tjedna na kopnu pretežno oblačno uz mjestimičnu slabu oborinu, u gorju snijeg, drugdje kišu. Na Jadranu još u srijedu mjestimice može pasti malo kiše, a zatim djelomice ili pretežno sunčano te uglavom suho. Vjetar slab do umjeren sjeverni. Na Jadranu će umjerena i jaka bura s olujnim udarima postupno slabjeti i u petak okrenuti na sjevrozapadnjak. Dnevna temperatura u blagom porastu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:54