PROPUST UOČI HORORA NA PAGU

Socijalna radnica iz Zadra nije produžila mjeru nadzora obitelji

Disciplinski će sud odrediti moguću kaznu za radnicu: od ukora do oduzimanja licencije ili novčana kazna u iznosu od 1000 do 5000 kuna
 Jure Miskovic / CROPIX

Socijalna radnica iz odjela za obiteljsko-pravnu zaštitu Centra za socijalnu skrb Zadar, zadužena za obitelj s Paga u kojoj je otac posljednjeg dana veljače s balkona bacio svoje četvero djece, napravila je stručni propust jer prošle godine nije roditeljima produžila mjeru nadzora i stručne pomoći, iako su roditelji bili pod uvjetnom osudom zbog zlostavljanja i zanemarivanja djeteta.

Na taj su način roditelji ostali bez kontinuiranog nadzora, zbog čega se - unatoč jednoglasnom zaključku da tragedija sasvim sigurno ne bi bila spriječena da je mjera nadzora bila produžena - ne može reći da je sustav socijalne skrbi napravio sve što je mogao.

Druge dvije socijalne radnice, koje su radile s obitelji, radile su u skladu s najboljom praksom te kod njih nisu pronađeni nikakvi propusti.

Sukus je to nalaza izvanrednog stručnog nadzora koji su stručnjaci imenovani od Hrvatske komore socijalnih radnika proveli nad stručnim radom triju socijalnih radnica koje su vodile konkretnu obitelj.

Interes djece

Komora je u službenom priopćenju objavila kako se “propust socijalne radnice odnosi na primjene metoda i postupaka socijalnog rada u radu s obiteljima koje su u riziku, utemeljenih na suvremenim spoznajama znanosti i prakse, kao i u primjeni pozitivnih propisa vezano uz zaštitu prava i dobrobiti djeteta”, zbog čega će protiv nje biti pokrenut postupak pred Disciplinskim sudom.

Radi se o sudu vrlo sličnom “pravom” sudu, pred koji socijalna radnica može doći sa svojim odvjetnikom. Nakon prve, nepravomoćne presude, postoji mogućnost žalbe drugostupanjskom Disciplinskom sudu. Tek po njegovoj odluci presuda postaje pravomoćna i tada će je Komora javno objaviti.

Disciplinski će sud odrediti radi li se o težem ili lakšem propustu, a o tome ovisi i moguća kazna: ona se kreće od ukora do oduzimanja licence za rad u slučaju težih propusta, a u slučaju lakših izriče se opomena ili novčana kazna u iznosu od 1000 do 5000 kuna.

Neslužbeno doznajemo, nadzor je obavljen nad dvije socijalne radnice u Zadru - jer se tamo nalazi odjel obiteljsko-pravne zaštite koji izriče mjere poput nadzora nad roditeljskom skrbi, te jednom zaposlenom u podružnici centra na Pagu. Rad socijalne radnice na samom Pagu, kako doznajemo, ocijenjen je besprijekornim: bila je u stalnom kontaktu s obitelji, s pedijatrom i školom, o svemu relevantnom obavještavala kolegice u Zadru, pomagala oko uključivanja djece u potrebne tretmane (kod logopeda, fizijatra, psihologa itd.), pomagala im oko ostvarivanja prava poput onog na dječji doplatak.

I druga kolegica kod koje nisu pronađeni propusti radila je u najboljem interesu djece. Ona je, neslužbeno doznajemo, bila zamjena za kolegicu kod koje su nađeni propusti dok je ova bila na porodiljnom dopustu. Upravo dok je radila na zamjeni napravljena je procjena obitelji i upravo je ona 2017. obitelji izrekla mjeru nadzora i stručne pomoći na razdoblje od godinu dana.

Podsjetimo, te 2017. roditelji su osuđeni na godinu dana zatvora, uvjetno na tri godine, zbog zanemarivanja i zlostavljanja starijeg djeteta. Radilo se o majčinoj kćeri iz ranije veze, koja je danas već punoljetna, a posljednje godine maloljetnosti provela je u domu za djecu bez roditeljske skrbi.

Izdvajanje

Mjesec dana prije isteka mjere nadzora na posao se vratila prva kolegica. Prema Obiteljskom zakonu i pripadajućim pravilnicima, socijalna je radnica pri kraju mjere bila dužna napraviti procjenu i evaluaciju obitelji, proučiti izvješća nadzornika i donijeti odluku o tome hoće li obustaviti mjeru, produžiti je ili izreći neku drugu mjeru, poput izdvajanja djeteta iz obitelji.

Socijalna je radnica odlučila obustaviti mjeru.

- U procjenama nije bilo vrištećih rizika, nije bilo alkohola, droga, nasilja u obitelji, roditelji su surađivali i postupali po preporukama nadzora. No, uvjetna osuda nije uopće uzeta u obzir. A osuda zbog zlostavljanja i zanemarivanja djeteta za roditelje koji skrbe o četvero male djece mora biti presudna - kaže sugovornik iz Komore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:11